FOTO VIDEO Protestele antirasiste se extind în Europa. Combinate cu cele la adresa gestionării crizei Covid-19, ele ar putea destabiliza bătrânul continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste violente la paris
Proteste violente la paris

Protestul paşnic de la Paris s-a radicalizat marţi seara, degenerând în ciocniri cu forţele de ordine. Manifestaţiile antirasiste şi împotriva violentei poliţiei, combinate cu cele la adresa gestionarii crizei Covid şi a efectelor economice, pot avea un potenţial devastator pe bătrânul continent.

Protestul paşnic care a avut loc marţi la Paris când sute de persoane purtând pancarte au îngenuncheat în tăcere, în faţa ambasadei americane, s-a radicalizat pe seară când au avut loc ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit proiectile de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii de pe şoseaua de centură.

GALERIE FOTO

Manifestaţia care a început la sfârşitul după-amiezii de marţi în faţa clădirii tribunalului din nord-estul Parisului a fost perturbată de o ploaie de proiectile, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene. Manifestanţii au fost dispersaţi apoi pe străzile din jur şi pe bulevardul periferic ce înconjoară Parisul. Pe artera rutieră deasupra căreia se ridicau nori de fum sute de manifestanţi au blocat traficul, lăsând maşinile să circule cu greutate. Confruntări sporadice au izbucnit pe şoseaua de centură unde poliţiştii, care au fost atacaţi cu pietre, au ripostat folosind arme cu bile de cauciuc, transmite AFP.

Manifestanţii au răspuns la apelul comisiei de susţinere a familiei Adama Traoré, un bărbat de culoare de 24 de ani, care a murit în 2016 în regiunea Paris, în urma unei arestări.

Violenţe s-au înregistrat, marţi seară, în centrul Parisului, în cursul unui protest faţă de abuzuri ale poliţiei asupra persoanelor de culoare, relatează cotidianul Le Figaro.

Aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat în zona Clichy din Paris pentru a susţine familia lui Adama Traoré, un bărbat de culoare în vârstă de 24 de ani decedat în anul 2016 în timp ce era reţinut de agenţi de poliţie.

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă dimineaţa în faţa uzinei Renault de la Maubeuge, nordul Franţei, faţă de intenţia constructorului auto de a elimina 15.000 de locuri de muncă la nivel mondial, dintre care 4.600 numai în Franţa, informează AFP.

Protestatarii s-au strâns în faţa uzinei în jurul orei 10.00, la chemarea sindicatelor, după care au plecat în marş până în centrul oraşului Maubeuge, pe o distanţă de aproximativ şase kilometri.

Activitatea la această uzină, unde lucrează aproximativ 2.100 de angajaţi, este oprită începând de vineri. Conducerea Renault intenţionează să transfere producţia de utilitare electrice Kangoo de la uzina de la Maubeuge la cea de la Douai, unde lucrează aproximativ 2.900 de angajaţi.

"Va avea loc un cutremur. Vrem să păstrăm compania aici. Această manifestaţie este foarte importantă, chiar dacă este vorba de o primă etapă, pentru a arăta guvernului şi Renault că salariaţii şi locuitorii din această zona sunt ataşaţi de această firmă. Avem nevoie de aceste locuri de muncă dacă nu întreaga zonă va muri" a declarat pentru AFP liderul sindical Jérome Delvaux.

Sute de persoane au manifestat duminică la Londra, Berlin, la Copenhaga în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA legate de moartea unui afro-american de 46 de ani arătat într-o înregistrare video asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, potrivit Reuters şi AFP.

Analiştii spun că manifestaţiile antirasiste şi împotriva violentei poliţiei, combinate cu cele la adresa gestionarii crizei Covid şi a efectelor economice, pot avea un potenţial devastator pe bătrânul continent. Ei au constatat că în afară de revolta faţă de rasism şi violenta poliţia, ceea ce leagă protestele din SUA de cele din Europa sunt inegalităţile sociale. Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarele multor europeni, mulţi şi-au pierdut locurile de muncă. oamenii cer o intervenţie puternică în sprijinul grupurilor defavorizate.

Mulţi observatori spun că pandemia a creat deja o exasperara mondială. Iar  moartea lui George Floyd, american de culoare asfixiat sub genunchiul unui american alb, a declanşat transformarea crizei sanitare într-o criză socială. Un slogan simptomatic în acest sens este „I can’t breathe“ (nu pot respira, ultimile cuvinte ale lui George Floyd înainte de a muri). Această frază arborată de mulţi manifestanţi are şi un sens metaforic mai larg. Ea sugerează că multe lucruri au devenit irespirabile pe planetă: rasismul dar şi globalizarea, inegalităţile dar şi ruptura dintre elite şi clasele populare, violenţele polţieneşti dar şi excesele societăţii de consum, precaritatea tot mai accentuată a celor defavorizaţi dar şi înlănţuirea unor catastrofe de tot felul: naturale, economice, sanitare…

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite