VIDEO Protest al extremei drepte la Varşovia faţă de restituirea proprietăţilor evreilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest varsovia

Sute de susţinători ai extremei-dreapta au mărşăluit la Varşovia sâmbătă pentru a protesta faţă de o lege americană privind restituirea proprietăţilor care au fost confiscate în timpul sau după cel de-Al Doilea Război Mondial, temă vehiculată tot mai des în contextul campaniei electorale din Polonia, relatează Reuters.

Având pancarte pe scria „Polonia nu are obligaţii” sau „Hiene ale Holocaustului”, manifestanţii au mărşăluit de la biroul premierului până la ambasada SUA din centrul Varşoviei.

Polonia a găzduit una dintre cele mai mari comunităţi de evrei până să fie ocupată de Germania nazistă.

Foştii proprietari şi moştenitorii lor au cerut să fie compensaţi pentru proprietăţile pierdute de la căderea comunismului în 1989.

Guvernul condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS) a informat că Polonia, ca victimă în război, nu ar trebui să aibă obligaţii financiare.

Premierul Mateusz Morawiecki a repetat acest mesaj la un miting de campanie în oraşul nordic Mlawa sâmbătă.

„Nu vom permite ca niciun fel de daune să fie plătite pentru că noi ar trebui să primim”, a afirmat el.

Legea privind Justiţia pentru Supravieţuitorii Necompensaţi cere ca Departamentul de Stat al SUA să prezinte un raport Congresului privind progresul a zeci de ţări care au semnat o declaraţie în 2009 cu privire la restituirea bunurilor confiscate în Al Doilea Război Mondial.

Declaraţia de la Terezin precizează şi ca fostele proprietăţi deţinute de evrei fără moştenitori să fie acordate supravieţuitorilor Holocaustului care sunt într-o situaţie financiară precară.

„Nu există o asemenea lege în lume care permite restituirea unor proprietăţi fără moştenitori iar americanii doresc să ne forţeze să plătim aceste pagube care sunt pur şi simplu ilegitime”, a declarat Adam Jureczek, un şofer din regiunea Silesia.

Într-o vizită la Varşovia de miercuri, trimisul special al Departamentului de Stat al SUA, Elan Carr, a declarat că legea obligă guvernul american doar să pregătească un raport conform declaraţiei de la Terezin şi Polonia va decide dacă se va conforma.

Susţinătorii extremei dreapta din Polonia au precizat că legea ar putea determina organizaţiile evreieşti să ceară până la 300 de miliarde de dolari drept compensaţii.

Peste trei milioane de evrei polonezi au fost ucişi în timpul Holocaustului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite