UPDATE Primarul oraşului polonez Gdansk, înjunghiat în timpul unui eveniment caritabil, a murit. Atacatorul fusese eliberat recent din închisoare

UPDATE Primarul oraşului polonez Gdansk, înjunghiat în timpul unui eveniment caritabil, a murit. Atacatorul fusese eliberat recent din închisoare

Pawel Adamowicz

Internat stare critică după ce a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment caritabil, Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk, a murit luni la vârsta de 53 de ani.

UPDATE Ministrul polonez al Sănătăţii a deplâns luni moartea lui Pawel Adamowicz, primarul oraşului Gdansk, situat la Marea Baltică.

„Nu am reuşit să-l salvăm“, a anunţat Lukasz Szumowski.

Adamowicz a fost înjunghiat duminică seară şi a fost supus unei operaţii care a durat cinci ore.

- Ştirea iniţială

Suspectul, un localnic în vârstă de 27 de ani, a fost reţinut imediat după agresiune. Individul nu a fost oprit să intre pe scenă pentru că avea asupra lui o legitimaţie de presă, relatează mass-media poloneză.

Atacatorul a fost reţinut imediat după atac şi striga că a fost condamnat pe nedrept în timpul guvernului condus de Platforma Civică, din care face parte şi Pawel Adamowicz. Presa a mai informat că individul a efectuat o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare pentru patru atacuri cu mână armată contra unor bănci din Gdansk. Sănătatea sa psihică s-a degradat serios în perioada cât a stat după gratii, potrivit presei.
 
Incidentul a avut loc duminică seară la evenimentul caritabil Marea Orchestră a Crăciunului. 
 
Pawel Adamowicz, grav rănit cu cuţitul duminică seară, este în viaţă după o operaţie de cinci ore, dar încă nu se află în afara oricărui pericol, au informat medicii, relatează AFP.
 
"Pacientul este în viaţă", le-a declarat jurnaliştilor în jurul orelor 02.00 (01.00 GMT) chirurgul care l-a operat, Tomasz Stefaniak, la spitalul universitar din Gdansk, adăugând că "starea acestuia este foarte, foarte gravă" şi că "următoarele ore vor fi decisive".
 
Pawel Adamowicz a fost "grav rănit la inimă şi are alte răni la diafragmă şi la organele din cavitatea abdominală", a precizat el, înainte de a cere ca lumea să se roage pentru acesta. Rănitul a primit prin transfuzie 41 de unităţi de sânge.
 
Primar al oraşului Gdansk din 1998, Pawel Adamowicz, 53 de ani, a fost reanimat la locul incidentului, după care a fost transportat cu ambulanţa la spitalul universitar.
 
"Am aflat că medicii au reuşit să îi restabilească funcţia cardiacă lui Pawel Adamowicz care a fost rănit grav. Există speranţă, dar starea lui rămâne serioasă", a scris pe Twitter preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la scurt timp după agresiune.
 
O înregistrare video a atacului, publicată de YouTube, îl arată pe agresor cum apare brusc pe podium. După ce l-a atacat pe primar cu un cuţit mare, el a gesticulat triumfător ridicând mâinile şi agitând arma, apoi a luat microfonul pentru a afirma că a fost aruncat pe nedrept în închisoare de guvernul centrist precedent al Platformei Civice (PO), care l-ar fi "torturat". "Din acest motiv, Amdamowicz moare", a adăugat el.
 
Platforma Civică a sprijinit realegerea lui Pawel Adamowicz cu ocazia alegerilor municipale din toamna lui 2018.
 
Ancheta deschisă de poliţie se îndreaptă în special spre un ecuson "media" ce i-ar fi permis agresorului să urce pe podium. De asemenea, urmează să stabilească dacă securitatea evenimentului a fost organizată corect de o firmă privată, mai scrie AFP.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: