VIDEO Povestea a doi greci care au salvat de la moarte mii de refugiaţi. ONU i-a premiat pentru eforturile depuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konstantinos Mitragas şi Efi Latsoudi pe insula Lesbos. Foto: UNHCR
Konstantinos Mitragas şi Efi Latsoudi pe insula Lesbos. Foto: UNHCR

O echipă de salvare pe mare cu 2.000 de voluntari, creditată cu salvarea a mii de vieţi în timpul crizei refugiaţilor din 2015, şi o activistă pentru drepturile omului, care a oferit refugiu pentru sutele de mii de refugiaţi sosiţi pe ţărmul Greciei anul trecut, sunt câştigătorii Premiului Nansen 2016 al Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Konstantinos Mitragas în numele Echipei de Salvare Elene (HRT) şi Efi Latsoudi din satul PIKPA de pe insula grecească Lesbos au fost aleşi pentru munca lor perseverentă, de voluntariat în timpul crizei refugiaţilor din 2015, pe ţărmurile Greciei: HRT a fost considerată pentru premiu datorită eforturilor depuse zi şi noapte cu scopul de a salva refugiaţi şi migranţi aflaţi în primejdie pe mare, iar Efi Latsoudi pentru compasiunea şi grija pentru cei mai vulnerabili dintre refugiaţii care au sosit pe insula Lesbos.

Peste 850.000 de persoane au sosit în Grecia, pe mare, în 2015, dintre care circa 500.000 au ajuns numai pe insula Lesbos. În luna octombrie 2015, sosirile au atins punctul culminant depăşind 10.000 persoane pe zi, pe măsură ce conflictele din Siria, Afganistan şi Irak au continuat să dezrădăcineze oameni, alungându-i din casele lor. 

Referindu-se la nominalizarea celor doi pentru Premiul Nansen, Înaltul Comisar UNHCR Filippo Grandi a declarat:
 „Sute de mii de oameni care au fugit de conflict şi de persecuţie anul trecut, au făcut un gest disperat pentru a ajunge în Europa, pentru a fi în siguranţă, mulţi dintre ei riscându-şi viaţa în ambarcaţiuni nesigure, adesea în călătorii presărate cu obstacole de netrecut.

Filippo Grandi, într-o postare pe Twitter despre pregătirile de iarnă în taberele de refugiaţi din Grecia: 

Konstantinos şi Efi, îngerii păzitori ai migranţilor

Cei peste 2.000 de voluntari ce alcătuiesc organizaţia condusă de Konstantinos salvează oamenii aflaţi în pericol pe Marea Egee şi munţii din Grecia încă din 1978. În 2015, voluntarii au lucrat 24 de ore pe zi, răspunzând la apelurile de salvare fără sfârşit, în mijlocul nopţii. În tot acest timp, au desfăşurat 1.035 operaţiuni de salvare, au salvat 2.500 de vieţi şi au ajutat peste 7.000 de oameni să ajungă la mal în siguranţă.

Konstantinos Mitragas, căpitan de vas şi secretar general al Echipei de Salvare Elenea (HRT) este un om de afaceri din Salonic. Într-un interviu prin Skype pentru „Adevărul", căpitanul grec a mărturisit că nu a ezitat nicio clipă să-şi dedice timpul eforturilor de salvare a refugiaţilor. „În calitate de echipe de salvare, a trebuit sa fim acolo. Indiferent de costuri, indiferent de cine era în pericol."

konstantinos

Konstantinos Mitragas, căpitan de vas al Echipei de Salvare Elenea (HRT). Foto: UNHCR  

Satul PIKPA de pe insula Lesbos, acolo unde Efi îşi desfăşoară activitatea, oferă un mediu sigur şi primitor refugiaţilor aflaţi în situaţii deosebit de vulnerabile, inclusiv femeilor care şi-au pierdut copiii în timpul traversării pe mare dar şi adulţilor şi copiilor cu dizabilităţi fizice. În 2012, cu ajutorul autorităţilor locale, voluntarii au transformat o fostă tabăra de vară pentru copii într-un loc de refugiu. În perioada de vârf a crizei, PIKPA a găzduit aproximativ 600 de refugiaţi pe zi deşi avea capaciatea de doar 150 locuri şi a oferit peste 2.000 de mese în fiecare zi.

   

Efi Latsoudi, psiholog de profesie şi activist pentru drepturile omului, este forţa motrice din spatele satului PIKPA. S-a declarat surprinsă de nominalizarea la Premiul Nansen şi nu crede că ceea ce face  premii sau recunoaştere. „Am fost surprinsă. Nu mă aşteptam să primesc un premiu pentru munca pe care o facem."

   

efi

Efi Latsoudi, psiholog de profesie şi activist pentru drepturile omului. Foto: UNHCR

Ce este Premiul Nansen pentru Refugiaţi 

Premiul pentru Refugiaţi Nansen UNHCR onorează serviciul extraordinar în beneficiul persoanelor strămutate forţat. Nume precum Eleanor Roosevelt, Graça Machel si Luciano Pavarotti se află printre laureaţi. Ceremonia de acordare a premiului va avea loc pe 3 octombrie 2016, la Geneva, Elveţia. La eveniment vor participa cântăreaţa senegaleză, Baaba Maal, Emi Mahmoud, campion la Competiţia Mondială de Slam Poetry în 2015, trupa de balet contemporan cu spectacolul „Oamenii Gri” (The Grey People) şi Lyse Doucet, corespondent-şef internaţional al BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite