VIDEO Polonia fierbe pe tema avortului: Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a denunţa o hotărâre considerată drept constrângătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mars impotriva avortului in Polonia FOTO EPA-EFE
Mars impotriva avortului in Polonia FOTO EPA-EFE

Zeci de mii de persoane au manifestat la Varşovia şi în întreaga Poloniei, sfidând restricţiile impuse în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, pentru a protesta faţă de o hotărâre prin care justiţia a interzis aproape orice avort, relatează AFP.

Agitând steaguri curcubeu şi scandând sloganuri antiguvernamentale, manifestanţii au purtat masiv, la Varşovia, simbolul revoltei lor - un fulger roşu.

De nouă zile au loc manifestaţii împotriva controversatei hotărâri a Tribunalului Constituţional privind restrângerea avortului.

„Suntem pregătiţi să ne batem până la capăt”, a declarat vineri presei Marta Lempart, o cofondatoare a mişcării Greva Femeilor, care a lansat apelul la manifestaţii.

„Ne-am săturat!”, „Corpul meu, alegerea mea!”, scandau pancartele agitate de manifestanţi, majoritatea tineri, care au strigat de asemenea sloganuri antiguvernamentale.

Potrivit Primăriei Varşoviei, „zeci de mii de persoane” au participat la manifestaţie în centrul oraşului, unde poliţia a procedat la „mai multe arestări”, în urma a două incidente.

Activişti în domeniul apărării drepturilor femeilor, care se află în spatele acestor adunări, se expun unor proceduri judiciare, deoarece orice adunare de peste cinci persoane pe domeniul public este interzisă.

Acţiuni de protest, de o anvergură relativ mai mică, au avut loc în alte zeci de oraşe poloneze mari, precum Cracovia, Lodz, Katowice sau Wroclaw, iar mici acţiuni de protest au avut loc de asemenea în străinătate, la Barcelona şi Viena.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat cu privire la consecinţe ale manifestaţiilor în timpul pandemiei, în timp ce Ministerul Sănătăţii anunţa un vârf de 21.629 de contaminări în 24 de ore.

„Să nu permitem ca persoane în vârstă şi cei mai slabi să sufere din cauza unor comportamente iresponsabile”, a scris pe Facebook Morawiecki .

Membri ai Guvernului polonez au catalogat aceste manifestaţiidrept acte de „barbarie” şi „vandalism”, în urma unor atacuri vizând biserici catolice.

Grupări de extremă dreapta au îndemnat locuitorii Varşoviei „să apere” bisericile în timpul manifestaţiilor de vineri, în pofida faptului că organizatorii au anunţat că nu iau ca ţintă instituţii religioase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite