VIDEO Pădurea radioactivă de la Cernobîl, bomba cu ceas a Europei 

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    Pădurile radioactive din Ucraina FOTO: BBC
Pădurile radioactive din Ucraina FOTO: BBC

Pădurea de pini radioactivi de la Cernobîl pune în pericol atât regiunea ucraineană, cât și zonele agricole ale Europei, din cauza particulelor toxice transportate de vânt de-a lungul continentului.

Întreprinderea Forestieră Cernobîl se ocupă cu plantarea în zona contaminată a puieților de pin pe care plănuiește să-i taie peste 80 de ani. Însă, în această zonă sunt întâmpinate probleme serioase cu plantațiile deja existente, informează BBC.

Pinii se degradează ușor în bătaia vântului, dar și din cauza insectelor care îi infestează și a secetei, care îi transformă în arbori uscați, aprinzându-se destul de rapid. Curățarea acestor plantații radioactive este prea periculoasă și prea scumpă.

Expertul Serghei Zibtsev, profesor la Institutul Forestier din cadrul Universității de Științe ale Naturii din Kiev, compară efectul incendiilor pădurilor contaminate cu o bombă nucleară în partea de est a Europei, deoarece vântul va transporta particulele radioactive de fum pe distanțe mari, nu doar în Ucraina, ci peste tot continentul. 

Pentru a susține sau pentru a infirma această ipoteză, specialistul a început să facă cercetări la Cernobîl pentru a obține informații cu privire la incendiul din 1992 care a distrus o zonă mare de pini scoțieni. Un coleg de-al său pregătește un articol științific referitor la consecințele incendiului, care, în mare parte, sunt încă necunoscute. Lucrând împreună, speră să atragă fonduri cu ajutorul cărora să diminueze pericolul reprezentat de pădurea Cernobîl. 

 

image

Pompieri experimentați, dar neștiutori

Dacă specialiștii Institutului Forestier de la Kiev vor reuși să stabilească zona cu pini vulnerabili, următorul pas ar fi să convingă guvernul ucrainean și ceilalți parteneri să investească în pregătirea profesională și în echipamente de siguranță al pompierilor din Cernobîl. Totodată, autoritățile ar trebui să dispună curățarea părților de pădure considerate a fi un risc major de incendiu.

Slab echipați, pompierii supraveghează pădurea din turnuri de observație sovietice, iar când identifică un foc mistuitor îl localizează prin frecvența radio. Echipele transportate în camioane foarte vechi ajung cu greu până la sursa focului.

Deși experiența îi ajută să identifice focul, pompierii nu cunosc pe deplin pericolele grave la care se expun în lupta cu particulele radioactive supraîncălzite. Verile toride favorizează și mai mult declanșarea incendiilor. 

BBC atrage atenția că Serghei Zibtsev și colegii săi au nevoie de sprijin, nu doar pentru a salva pompierii de la Cernobîl de a se expune gradelor înalte de radiații, dar și pentru a opri migrarea particulelor periculoase din aer în alte zone ale bătrânului continent. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite