VIDEO Oficial de la Vatican: Scandalul de pedofilie aminteşte de antisemitism

VIDEO Oficial de la Vatican: Scandalul de pedofilie aminteşte de antisemitism

Papa Benedict al XVI-lea a fost acuzat de cotidianul New York Times

Criticile la adresa Bisericii Catolice în legătură cu scandalul de pedofilie amintesc de antisemitism, a spus un oficial de la Vatican, citind în timpul slujbei de vineri o scrisoare de la un prieten evreu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citeşte şi:

Austria: 174 de cazuri de pedofilie semnalate în instituţii catolice

Grupul de victime din SUA a spus că afirmaţiile sunt "greşite din punct de vedere moral".  Liderul Consiliului Central al evreilor din Germania a descris predica de Paşte ca fiind de o insolenţă fără precedent.

Biserica Catolică a fost zguduită de un val de scandaluri de abuz sexual în acest an. Oficialii de la Vatican au spus că predica lui Raniero Cantalamessa nu reprezintă viziunea lor oficială.

Astfel de comparaţii pot duce la neînţelegeri, a spus purtătorul de cuvânt Rev Federico Lombardi pentru AP.

"Respingătoare şi ofensatoare"

Cu toate acestea, predica lui Cantalamessa a fost pusă pe prima pagină a ziarului oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano.

La slujba din Vinerea Mare de la Basilica Sfântu Petru din Roma, predicatorul a comparat criticile aduse bisericii catolice în legătură cu scandalul de abuz sexual cu "violenţa colectivă suferită de evrei".

Cantalamessa a spus că a fost inspirat de un prieten evreu, care a fost deranjat de atacurile asupra Papei. El a citit apoi o parte din scrisoarea , în care prietenul lui a a declarat că a urmărit cu "indignare atacurile violente asupra Bisericii, a Papei şi asupra credinţei din întreaga lume".

"Folosirea stereotipurilor şi trecerea de la responsabilitatea şi vina personală la o vină colectivă îmi aminteşte de cele mai ruşinoase aspecte ale anti-semitismului", a citat din scrisoare, în timp ce Papa îl asculta.

Comentariile au provocat reacţii furioase de la grupurile de evrei şi de la victimele abuzurilor sexuale.

Secretarul general al Consiliului Central al Evreilor din Germania, Stephan Kramer, a spus pentru AP că "remarcele au fost respingătoare, obscene şi ofensive faţă de victimele abuzurilor sexuale şi victimele Holocaustului".

David Goldberg, de la Sinagoga Evreilor din Londra, a declarat pentru BBC că asocierea cu anti-semitismul a fost o analogie ineptă, dar nu crede că a fost rău intenţionată.

"Mai degrabă m-a făcut să văd cât de necunoscători sunt mulţi dintre oamenii de la Vatican când vine vorba de înţelegerea mentalităţii evreilor sau în a gestiona furia pe care mulţi oameni din lume o simt acum, fie ei catolici sau nu", a spus el.

Un purtător de cuvânt de la Reţeaua Supravieţuitorilor a celor abuzaţi de preoţi (SNAP) a spus că predica a fost "respingătoare şi ofensatoare". "Stau în palatul papei, trăiesc puţin disconfort şi au de gând să se compare cu evreii adunaţi, aliniaţi şi trimişi în vagoane de vite la Auschwitz?", a spus Peter Isely. "Nu pot fi serioşi".

Imposibilitatea de a acţiona

Mai târziu, Papa Benedict a participat la o slujbă tradiţională de aprindere a lumânărilor în Vinerea Mare, la Colosseumul din Roma - Calea Crucii, care comemoreaza crucificarea lui Hristos.

El nu a făcut nicio referire la scandalul abuzurilor care a lovit biserica în ultima lună, dar s-a rugat pentru ajutorul divin pentru catolici care îşi poartă propriile cruci în fiecare zi a vieţii lor.

Apoi a binecuvântat mulţimea declanşând aplauze şi strigăte: "Papa să trăiască!"

Sămbătă, pontiful va conduce slujba tradiţională dinainte de Paşte în care va trimite mesajul Urbi et Orbi "pentru oraş şi pentru lume".

Biserica Catolică a intrat în mai multe scandaluri de abuzuri sexuale în Irlanda, Elveţia, Olanda, Austria, Germania şi SUA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: