VIDEO Noul salut nazist tulbură Europa

VIDEO Noul salut nazist tulbură Europa

Umoristul Diedonne şi fotbaiistul Anelka „executâmd“ salutul nazist inversat

Umoristul Diedonné, „inventatorul“ unui gest numit „la quenelle“, un fel de salut nazist inversat, pe care îl face cu un braţ întins spre sol şi altul îndoit pe piept, învinge la tribunal administraţia franceză.

După ce  oraşele Nantes, Tours şi Bourgogne l-au declarat marţi „persona non grata“ pe comicul francez Dieudonné M'Bala M'Bala, un umorist provocator apropiat partidului extremist Frontul Naţional şi islamismului radical, care este cunoscut pentru glumele, gesturile şi parodiile sale antisemite şi negaţioniste, joi, tribunalul administrative din Nantes a decis suspendarea diciziei prefectului privind interzicerea spectacolelor lui Dieudonné în acest oraş.

 Aceasta reprezintă o înfrângere pentru administraţia de la Paris.  După aflarea sentinţei, comicul a scris, în stilul său binecunosct, pe Twitter „Mulţumesc Manu ( referire la ministrul de interne  Manuel Valls ) pentru sprijinul dumneavoastră. În această seară la Zenit începe Zidul“. Prefectul de Nantes a decis să suspende spectacol din 9 ianuarie al lui Dieudonné - în baza circularei trimise luni de Ministerul de Interne, şi pentru care se vânduseră peste 5.000 de bilete.

Cenzurarea lui Dieudonné, care a mai fost condamnat pentru incitare la ură rasială, a suscitat o amplă polemică. Printre alţii, Liga pentru Drepturile omului, stânga radicală şi directorul companiei digitale Mediapart, Edwy Plenel, l-au acuzat pe ministrul Interne de atingere adusă libertăţilor fundamentale prin interzicerea, pe cale administrativă, a spectacolelor artistului.

/> Salutul nazist inversat, molipsitor

Dieudonn, „inventatorul“ unui gest numit „la quenelle“, pe care mulţi l-au asemănat cu un fel de salut nazist inversat, pe care îl face cu un braţ întins spre sol şi altul îndoit pe piept, este un provocator foarte apreciat de tinerii musulmani din cartierele de la periferie. Gestul său seamănă cu al naziştilor care salutau cu mâna la piept atingându-şi braţul stâng ş ice e mai grav face prozeliţi.

Fotbalistul Nicolas Anelka l-a reprodus, la sfârşitul anului trecut, după marcarea unui gol în campionatul Angliei, fapt ce a stârnit multiple reacţii de dezaprobare. Anelka a declarat ulterior pe  Twitter cǎ a vrut de fapt sǎ-şi exprime sprijinul faţǎ de Dieudonné.

Popularitatea umoristului este foarte mare pe Internet. Dieudonné spune că este un gest “anti-sistem”. Dar dacă gestul poate fi interpretabil, cuvintele nu mai lasă loc de interpretare. Recent el spune despre un jurnalist evreu de la France-Inter Radio: “ când îl aud vorbind, ştiţi… îmi spun camerele de gazare…ce păcat“.

Cine este Dieudonné

Dieudonné M‘Bala M’Bala s-a nǎscut în Franţa în 1966.  Mama sa este francezǎ din Bretania, iar tatǎl camerunez. Dieudonné a devenit celebru în urmǎ cu peste 20 de ani, când fǎcea echipǎ cu un umorist evreu, Elie Semoun. Cei doi s-au separat ulterior, iar Dieudonné a evoluat spre pozţii antisemite şi s-a apropiat de extrema dreaptǎ.

De altfel, fondatorul partidului de extremă-dreapta, Frontul Naţional, Jean-Marie Le Pen, este naşul celui de-al treilea copil al lui Dieudonné. În ultimii ani, mai multe oraşe franceze, elveţiene sau belgiene i-au interzis sau anulat reprezentaţiile.

După ce primarul din Perpignan i-a interzis un spectacol, iar Tribunalul administrativ a retras interdicţia, Dieudonné i-a scris primarului, urându-i „un cancer generalizat“.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările