VIDEO Mult-aşteptata dezbatere dintre Poroşenko şi Zelenski s-a transformat în concurs de ţipete

VIDEO Mult-aşteptata dezbatere dintre Poroşenko şi Zelenski s-a transformat în concurs de ţipete

Petro Porosenko si Volodimir Zelenski FOTO AFP

Candidaţii rivali la preşedinţia Ucrainei, Petro Poroşenko şi Volodimir Zelenski, au avut o confruntare mult-aşteptată pe stadionul olimpic din Kiev. Atmosfera a fost marcată de tensiune: cordoanele de poliţie au separat susţinătorii celor doi, muzica rock răsuna şi insultele zburau de la un candidat la celălalt. A părut că oamenii asistau la un meci de box, dar a fost ultimul act al campaniei electorale din Ucraina, scrie The Guardian.

Sondajele arată că, deşi în ciuda unei lipse totale de experienţă politică, actorul de comedie Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, va avea o victorie zdrubitoare faţă de actualul preşedintele Petro Poroşenko, în cel de-al doilea tur al alegerilor, care va avea loc mâine.
 
Dezbaterea de vineri a fost văzută ca ultima şansă a lui Poroşenko să schimbe situaţia şi să demonstreze ţării că, deşi cetăţenii sunt dezamăgiţi de primul său mandat, susţinerea sa în continuare este o variantă mai sigură decât plasarea ţării în mâinile unui novice.
 
Dezbaterea a fost subiectul principal de conversaţie în Ucraina toată săptămâna şi a fost transmisă live pe mai multe canale de televiziune. Poliţia a afirmat că aproximativ 22.000 de persoane au fost prezente pe Stadionul Olimpic din Kiev pentru a asculta ce au de spus cei doi.
 
În cele din urmă, a fost mai mult un concurs de ţipete, în loc de o dezbatere. Poroşenko l-a acuzat pe Zelenski că a evitat să facă armata, că este un novice în politică şi că este periculos de mult înclinat spre Rusia. Zelenski a replicat printr-o serie de întrebări, aparent trimise de către ucraineni de rând, inclusiv „Cum puteţi dormi noaptea?“ şi „De ce este Ucraina atât de săracă, când are cel mai bogat preşedinte din istorie?“
 
Poroşenko a câştigat preşedinţia în 2014, la scurt timp după ce revoluţia Maidan l-a înlăturat de la putere pe fostul preşedinte Victor Ianukovici. În timp ce armata purta un război cu forţele proruse din estul ţării, în urma căruia au murit până acum peste 13.000 de oameni, economia a cedat şi corupţia a înflorit.
 
Mulţi alegători sunt dezamăgiţi de lipda de progres şi sunt pregătiţi să voteze pentru Zelenski, în ciuda faptului că acesta nu are un program politic, dar în speranţa că el va reuşi să zguduie sistemul. Analiştii politici consideră însă că mahoritatea ucrainenilor şi-ar exprima opţiunile nu neapărat pentru Zelenski, ci mai degrabă împotriva lui Poroşenko.
 
„Nu sunt un politician. Sunt un om simplu care a venit să spargă sistemul”, a transmis Zelenski la microfon. „Sunt rezultatul greşeilor dumneavoastră“, i-a spus el lui Poroşenko.
 
„Se ascunde de jurnalişti, de oponenţii săi şi de poporul ucrainean. În sfârşit putem afla exact ce plănuieşte să facă“, a spus Poroşenko.
 
Jumătatea de stadion a lui Zelenski era abia populată, susţinând ideea generală că rezultatele sondajelor nu reflectă o mare susţinere a lui Zelenski, ci o nemulţumire faţă de elita politică a lui Poroşenko.
 
„Sub nicio formă nu credem că oponentul nostru este un agent al Kremlinului, dar Putin visează la un novice slab şi prost pregătit“, a spus Poroşenko, reiterând mesajul său din campanie, acela că Zelenski este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. În replică, Zelenski l-a acuzat pe actualul preşedinte de faptul că face afaceri în Rusia.
 
Nu s-a discutat despre politici concrete şi nu a părut că Poroşenko a dat lovitura care trebuia pentru a îndepărta pericolul de a pierde alegerile. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: