VIDEO Macron a inaugurat noul submarin nuclear al Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarinul nuclear construit de Naval Group, foto Twitter Naval Group
Submarinul nuclear construit de Naval Group, foto Twitter Naval Group

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a inaugurat vineri noul submarin nuclear din clasa Barracuda al forţelor navale franceze. Acesta face parte dintr-un program de înarmare despre care autorităţile franceze spun că este crucial pentru menţinerea prezenţei navale a Franţei în următoarele decenii, relatează Euronews şi Reuters.

”Franţa este o ţară cu o viziune pe termen lung, o ţară care ştie că marile succese sunt cele care vin în timp din experienţa expertizei dovedite”, a declarat Macron. ”Nu construiţi doar simple submarine aici. Ceea ce construiţi cu adevărat este independenţa Franţei – ceea ce construiţi este suveranitatea noastră”, le-a spus acesta celor care au lucrat la construirea submarinului.

Submarinul, botezat Suffren, a fost prezentat în docul din Cherbourg, preşedintele amintind că primul submarin francez a fost lansat în 1899 tot în acest loc. Acesta face parte din cele 6 submarine comandate de guvernul francez companiei Naval Group, principalul constructor naval de pe piaţa europeană. Compania a câştigat şi licitaţia pentru construcţia a patru corvete pentru forţele navale române, dar situaţia este incertă în urma contestării licitaţiei de către firma olandeză Damen.

 Proiectul de înarmare francez a fost iniţiat din 1988. Submarinul Suffren va fi folosit pentru prima dată de către forţele navale francez anul viitor, în cadrul mai multor exerciţii pe mare, iar restul submarinelor vor intra în funcţiune de-a lungul următorului deceniu. Acestea înlocuiesc vechea clasă de submarine Ruby, folosită până acum de Franţa. Guvernul francez se aşteaptă ca submarinele să rămână în funcţiune cel puţin până în 2060.

”Există o nevoie clară să putem fi prezenţi în zonele de conflict şi să putem să reprezentăm o ameninţare atunci când acest lucru este necesar”, a declarat generalul Francois Lecointre pentru postul francez CNews.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite