VIDEO Investigaţie RISE Project despre câmpurile rămase în urma defrişării pădurilor din România

VIDEO Investigaţie RISE Project despre câmpurile rămase în urma defrişării pădurilor din România

FOTO Arhivă

Ce-a fost odată pădure pare acum un cimitir de soldaţi necunoscuţi care înghite treptat nordul României şi vestul Ucrainei, adică zona cu cea mai mare pădure virgină din Europa, se arată într-o investigaţie a RISE Project.

Ştiri pe aceeaşi temă

RISE Project a realizat o investigaţie care urmăreşte banii, trece prin toate etapele tranzacţiilor financiare cu păduri seculare, studiază anatomia acestor afaceri de sute de milioane de euro şi localizează corupţia sistemică care anunţă dezastrul.

Investigaţia este prezentată într-un material video intitular „Clear Cut Crimes“, care a fost filmat timp de un an în Munţii Carpaţi.

Banii se mişcă în logică de cartel, iar acesta e format din oameni şi corporaţii. Principalul beneficiar este grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, notează RISE Project.

Folosesc oamenii săraci drept paravan şi trec la propriu cu buldozerul peste orice şi oricine le stă în cale, în timp ce poliţia asistă liniştită la spectacol, relatează RISE Project.

Are două niveluri: gulere albe şi interlopi violenţi. Primii sunt politicieni influenţi, ceilalţi - „echipa de intervenţie“.

Reţeaua Schweighofer se întinde şi în Ucraina, de unde lemnul ajunge la fabricile din România ale companiei. Aici, în ţara vecină, o mână de combatanţi din conflictul cu Rusia încearcă să i se opună cu forţa. Se numesc „Batalionul Cazacilor“, blochează în drum camioane, opresc trenuri care transportă copacii tăiaţi ilegal peste graniţă şi organizează ambuscade în pădure. Nu-i suficient însă: cartelul e puternic, a corupt şi funcţionari din Kiev.

„Clear Cut Crimes“ dezvăluie cronicile criminale din dulapul tău.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: