VIDEO Incidente şi arestări în Parlamentul muntenegrean înainte de adoptarea unei legi care a stârnit furia Bisericii Ortodoxe Sârbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputat arestat în Parlamentul din Muntenegru Captură YouTube via Radio Free Europe/ Radio Liberty
Deputat arestat în Parlamentul din Muntenegru Captură YouTube via Radio Free Europe/ Radio Liberty

Spre furia opoziţiei şi a Bisericii Ortodoxe Sârbe, Parlamentul muntenegrean a adoptat vineri dimineaţă legea cu privire la comunităţile religioase. Poliţia a arestat 18 deputaţi care au încercat să împiedice votul atacându-şi colegii din partidul aflat la putere şi lansând gaze lacrimogene.

După opt ore de dezbateri şi pe fondul unor proteste în stradă, Parlamentul muntegrean a adoptat vineri dimineaţă o lege care prevede naţionalizarea proprietăţilor intrate în posesia bisericilor înainte de anul 1918. La 28 noiembrie 1918, Muntenegru îşi pierduse independenţa şi fusese integrat în Regatul Serbiei, care peste trei zile avea să devină Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor.

Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), principala instituţie religioasă din Muntenegru, a contestat proiectul de lege încă înainte de a ajunge în Parlament, apreciind că va duce la „jefuirea“ mănăstirilor şi a bisericilor. SPC deţine 66 de mănăstiri, majoritatea din Evul Mediui, numeroase biserici şi mii de metri pătraţi de teren în acest mic stat din Balcani, unde 72% din cei 622.000 de locuitori sunt ortodocşi, relatează AFP.

Frontul Democrat (DF, opoziţie) şi SPC au organizat proteste, blocând străzi şi drumuri în toată ţara joi seara într-o încercare de a apăra, potrivit lor, proprietatea bisericii. Mai multe persoane au fost arestate după încăierări cu poliţia.

În Parlament, deputaţii din DF au încercat să împiedice votul atacându-şi colegii din Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), aflat la guvernare, lansând gaze lacrimogene şi vandalizând mobilierul.

DPS respinge acuzaţiile, afirmând că scopul legii este de a determina dreptul de proprietate.

Forţele de securitate au intervenit şi au arestat 148 deputaţi, după care legea a fost adoptată cu 45 de voturi pentru. Unii dintre deputaţi arestaţi riscă să fi acuzaţi de instigare la violenţă.

După adoptarea legii, premierul Duşko Markovici a declarat că nu se aşteaptă la o radicalizare a situaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite