VIDEO Igor Dodon, politicianul filorus care vrea să rupă din teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, declara în urmă cu doi ani, într-un documentar „Adevărul“, că ţelul său politic este „refacerea Moldovei lui Ştefan cel Mare, adică unirea teritoriului dintre Siret şi Nistru.

Igor Dodon, al cărui partid a câştigat cele mai multe voturi la ultimele alegeri din Republica Moldova, este un inamic declarat al ideii de integrare în Uniunea Europeană. În afişele sale electorale din 2014, Dodon apărea alături de Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. La protestele desfăşurate la Chişinău în ultimele zile, simpatizanţii lui Igor Dodon au făcut front comun cu cei ai lui Renato Usatîi (politicianul moldovean aflat în topul încredereii populaţiei) şi cu cei ai Platformei Demnitate şi Adevăr. Cu toţii au cerut alegeri anticipate, mizând pe un succes al partidelor de stânga, anti-europene, în cazul unui nou scrutin. Sondajele arată că formaţiunile politice ale lui Dodon şi Usatîi, alături de platforma Demnitate şi Adevăr ar aduna peste 40% din voturi.

În prezent, 38 % din moldoveni susţin parcursul european al ţării lor, iar 40% vor o apropiere mai mare de Uniunea Vamală şi de Rusia, arată un sondaj de opinie realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, citat de Radio Europa Liberă.

Igor Dodon a dus în ultimii ani o puternică campanie împotriva integrării Moldovei în Uniunea Europeană şi a apropierii de România. Un tablou complet al situaţiei politice şi sociale din Republica Moldova a fost prezentat în documentarele produse de „Adevărul“ în ultimii ani: „Adevărul despre Unire“ şi „Moldova alege“.

image

Pe un perete din biroul său, Igor Dodon a aşezat harta Moldovei cu graniţele între Siret şi Nistru.

Eu vreau să vin cu un proiect de acordare a cetăţeniei moldoveneşti românilor. De ce nu? Să refacem Moldova lui Ştefan cel Mare, Moldova Mare. Şi credeţi-mă că noi o să ajungem la o aşa etapă. Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Cine este Igor Dodon

Igor Dodon (40 de ani) este unul dintre cei mai importanţi politicieni din Republica Moldova. A fost ministru al economiei în guvernul Voronin (2006-2009). În 2011 a părăsit Partidul Comuniştilor (condus de Vladimir Voronin) şi a preluat conducerea Partidului Socialiştilor. Sub comanda sa, socialiştii au crescut în sondaje, ajungând principalul partid de stânga al ţării. Este promotor al federalizării Republicii Moldova, un proiect de ţară pe placul Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite