VIDEO Grecia, grav afectată de inundaţii. Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie

VIDEO Grecia, grav afectată de inundaţii. Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie

Mai multe zone din Grecia au fost afectate de inundaţii Foto: Greekreporter.com

Străzi transformate în râuri, locuinţe inundate şi intervenţii pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri. Acesta a fost, marţi, peisajul în mai multe zone ale Greciei, unde s-au înregistrat ploi abundente. Iar pericolul nu a trecut. Ministerul de Externe de la Bucureşti îi informează pe românii care doresc să călătorească în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a declarat „cod roşu“ de vreme nefavorabilă pentru de 27 iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oraşul Mandra, situat la vest de Atena, unde 24 de persoane şi-au pierdut viaţa în luna noiembrie a anului trecut ca urmare a ploilor torenţiale şi a inundaţiilor extreme, a fost din nou grav afectat de precipitaţiile abundente, relatează portalul Greek Reporter.
 
De data aceasta nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, dar numeroşi localnici au postat pe Faceebook scurte înregistrări video care arătau că străzile se transformaseră în adevărate râuri.
 
Pompierii au fost nevoiţi să intervină pentru a-i ajuta pe şoferii care rămăseseră blocaţi în autoturismele lor, dar şi să răspundă apelurilor a zeci de locuitori care aveau pivniţele inundate. 
 
 
În jur de 2.000 de case şi magazine au fost distruse în Mandra în noiembrie anul trecut în ceea ce experţii au descris drept „un dezastru care aştepta să se întâmple“, din cauza unor planuri de dezvoltare prost concepute. Dar chiar dacă în 2016 au fost aprobate îmbunătăţiri ale sistemului de drenare a apei, lucrările nu au început nici până acum, adaugă portalul citat.
 
Inundaţiile au afectat marţi şi alte regiuni ale Greciei. În zona Magnesia din centrul Greciei au fost înregistrate inundaţii grave. 
 
FOTO ekathimerini_com
 
În zona Kanalia, aproximativ 30 de case au fost inundate, iar drumurile locale erau acoperite de apă. Şi în localitatea Larissa au fost înregistrate inundaţii, iar la Kerasia, şapte case au fost evacuate preventiv.
 
Precipitaţii masive au fost raportate şi în Halkidiki, o cunoscută zonă turistică.
 
 
 
Atenţionare de călătorie
 
Ministerul Afacerilor Externe  de la Bucureşti îi informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul elen de Meteorologie a declarat „cod roşu“ de vreme nefavorabilă pentru ziua de 27 iunie 2018
 
„Sunt prognozate averse de ploaie şi furtuni însoţite de grindină la nivel local, rafale de vânt şi temperaturi în scădere, cauzate de fenomenul meteo „Nephele”, în cea mai mare parte a ţării. Cele mai afectate zone vor fi Thessalia, Sporades, Evia, nordul Mării Egee, treptat nordul Greciei, oraşul Salonic şi partea Centrală, vestul Peloponezului, Attica, oraşul Atena“, a informat MAE.
 
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106728875, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. 
 
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222, a mai precizat MAE.

 

citeste totul despre: