FOTO VIDEO Franţa: Reprezentanţii „vestelor galbene“ nu vor mai participa la întâlnirea cu premierul. Au primit ameninţări cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagubele provocate de protestele „vestelor galbene“ se ridică la aproape 4 milioane de euro
Pagubele provocate de protestele „vestelor galbene“ se ridică la aproape 4 milioane de euro

Reprezentanţii protestatarilor din Mişcarea „Vestelor galbene” au anunţat că nu vor mai participa la întâlnirea cu prim-ministrul Edouard Philippe programată pentru marţi, după ce au primit ameninţări cu moartea de la mai mulţi protestatari violenţi, relatează BBC.

GALERIE FOTO

Mai mulţi membri ai mişcării au anunţat că au primit ameninţări cu moartea, pentru a nu intra în negocieri cu Guvernul francez.

Întâlnirea dintre primul ministru şi reprezentanţii "vestelor galbene" programate pentru marţi dimineaţă este anulată oficial, a anunţat Matignon.

Un grup al membrilor „vestele galbene libere“ care era în favoarea negocierilor cu guvernul urma să fie primit la Matignon marţi dimineaţa pentru a încerca să găsească o soluţie la criza şi violenţele fără precedent declanşate de această mişcare la Paris în alte oraşe din Franţa. Dar aproape toţi au spus că nu vor merge la întâlnire, spunând că au fost ameninţaţi cu moartea.

Doar David Tan, un şofer de taxi din Nantes, ales să facă parte din delegaţie, a declarat că este gata să meargă la Matignon.

Luni, Edouard Philippe s-a întâlnit cu toţi liderii politici. În urma acestor consultări, guvernul va anunţa un „gest puternic“, potrivit ministrului Culturii, Franck Riester, care a fost primit, luni, în numele Partidului Agir.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut duminică premierului Edouard Philippe să organizeze o reuniune cu liderii principalelor partide şi cu reprezentanţii protestatarilor.

Doi membri ai ''Vestelor galbene'', condamnaţi la închisoare pentru incendierea unei prefecturi

Doi membri ai mişcării "Vestele galbene" au fost condamnaţi luni la câte trei luni de închisoare după ce au fost arestaţi la un miting sâmbătă seară în oraşul Puy-en-Velay (centrul Franţei) în cursul căruia prefectura a fost incendiată, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

Unul dintre cei doi bărbaţi a fost condamnat la 12 luni de închisoare, dintre care nouă cu suspendare, pentru "violenţe agravate". Celălalt a fost condamnat la şase luni de închisoare, dintre care trei cu suspendare, din acelaşi motiv, împreună cu acuzaţia de "tentative de degradare".

Sentinţa de detenţie fără mandat de arestare pronunţată în cazul lor trebuie să fie stabilită cu judecătorul de aplicare a pedepselor, a continuat prefectura.

Procesul în cazul unui al treilea bărbat de asemenea membru al "Vestelor galbene" a fost amânat pentru 7 ianuarie, "timp pentru a-şi pregăti apărarea", a precizat sursa citată. El va fi prezentat instanţei pentru "violenţe şi degradări agravante", potrivit aceleiaşi surse.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la faptele comise de cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Aceştia au fost arestaţi şi plasaţi în custodia poliţiei din rândul unui grup de 12 persoane implicate în ciocniri şi daune grave care au avut loc sâmbătă seara în prefectura departamentului Haute-Loire.

Pagube de aproximativ 4 milioane de euro la Paris

Primarul Parisului Anne Hidalgo apreciază ''între 3 şi 4 milioane de euro'' valoarea daunelor cauzate de violenţe în marja manifestaţiei ''Vestelor galbene'', sâmbătă, la Paris, a afirmat Anne Hidalgo pentru France 3, relatează AFP.

Această estimare, încă parţială, nu se referă la magazine, nici la Arcul de Triumf, care a fost grav marcat şi blocat de protestatari sâmbătă.

De sâmbătă seara, personalul municipal a eliminat "900 m3 de moloz" şi a intervenit în cazul a peste ''200 de vehicule arse", a precizat Hidalgo.

Cifrele furnizate de prefectura poliţiei indică 249 de incendii în ziua de sâmbătă, 112 de vehicule avariate, 130 de telefoane urbane şi şase clădiri.

Primarul de la Paris a anunţat, de asemenea, o întâlnire joi între primar, stat şi asociaţiile de comercianţi şi asigurări pentru a "ajuta comercianţii care au pierdut mult".

Daunele suferite de Arcul de Triumf sâmbătă în timpul izbucnirii violenţelor se ridică la câteva sute de mii de euro, a declarat duminică Philippe Belaval, preşedintele Centrului Monumentelor Naţionale.

    

Trei morţi în urma protestelor 

O femeie în vârstă de 80 de ani a murit duminică în timpul protestelor împotriva creşterii preţului la carburanţi, în oraşul Marsilia, după ce a fost lovită de un tub cu gaz lacrimogen, au anunţat autorităţile locale, citate de BBC.

 Femeia locuia într-un apartament situat în apropierea locului unde se desfăşura protestul. Aceasta se afla în casă, când a fost lovită în faţă de un tub cu gaz lacrimogen în timp ce voia să tragă draperiile.

Aceasta a fost transportată de urgenţă la spital, dar a murit în timpul operaţiei.

Trei trei persoane au murit de la începerea protestelor, acum aproximativ două săptămâni, au transmis reprezentanţii poliţiei.

 Aproximativ 135.000 de persoane au participat sâmbătă la protestele organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi scăderea nivelului de trai. Cel puţin 263 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzaţi de implicare în violenţe au fost reţinuţi, a transmis Ministerul de Interne.

”Vestele galbene” şi-au continuat luni acţiunile în întreaga Franţă, provocând penurii de carburant în Bretagne şi blocaje pe mai mulţi kilometri la frontiera cu Spania, iar fronda a cuprins, de asemenea, licee, care denunţă reforme în domeniul Educaţiei. relatează AFP.

Numeroase staţii de alimentare cu carburant - în Finistère, Côtes d'Armor şi Morbihan - au rămas definitiv sau parţial fără carburant luni. Încă de duminică seara, prefectul din Finistère Pascal Lelarge a fost nevoit să ia măsuri de restricţionare a consumului ”în vederea garantării accesului la carburant unui număr cât mai mare”.

Astfel, volumul maxim de carburant vândut pe zi unui vehicul este limitat la suma de 30 de euro în cazul vehiculelor uşoare, de mai puţin de 3,5 tone, şi de 200 de euro celor grele.

Liceenii şi ambulanţierii se alătură protestelor

Mai mult de o sută de licee erau de asemenea blocate luni, parţial sau total, de o mişcare de protest împotriva reformelor în educaţie şi în unele cazuri pentru susţinerea "vestelor galbene", potrivit Ministerului Educaţiei.

Regiunea Toulouse (sud-vest), unde activitatea a circa 40 de instituţii de învăţământ era perturbată - este cea mai afectată, urmată de regiunea pariziană, cu circa 20 de licee vizate. O maşină a fost incendiată şi un magazin de telefonie a fost vandalizat lângă un liceu din Aubervilliers, la nord de capitala Franţei.

La Dijon (centru-est), în jur de 500 de elevi au defilat pe străzi şi s-au confruntat cu forţele de ordine, primii aruncând cu pietre şi poliţiştii ripostând cu gaze lacrimogene.

La Nisa, aproape o mie de liceeni au manifestat în susţinerea "vestelor galbene", scandând "Macron, demisia!", relatează un jurnalist al AFP.

De asemenea, cel puţin o mie de ambulanţieri au blocat luni dimineaţa unele drumuri de acces spre Place de la Concorde, în centrul Parisului, cerând suspendarea unei reforme în sistemul de finanţare a transporturilor sanitare, reformă care ameninţă, potrivit acestora, întreprinderile mici şi mijlocii din sector.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite