VIDEO/ FOTO Love Parade: cel puţin 19 morţi şi 340 de răniţi. Fondatorul festivalului: 2010, ultimul an în care evenimentul a avut loc

Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte 340 au fost rănite sâmbătă după-amiază, într-o busculadă produsă în timpul unei manifestaţii Love Parade desfăşurate la Duisburg, în vestul Germaniei, a anunţat poliţia locală, citată de AFP. La eveniment au participat peste un milion de persoane.

UPDATE Festivalul Love Parade nu va mai fi organizat niciodată, după busculada de sâmbătă  în care 19 persoane, majoritatea femei, au murit

Fondatorul Love Parade, Rainer Schaller, a declarat că evenimentul nu va  mai fi organizat niciodată după ce 19 persoane au decedat sâmbătă.

Cel puţin jumătate dintre victime au fost femei călcate în picioare până când au murit.

Love Parade a fost întotdeauna un eveniment paşnic şi o petrecere veselă", dar va fi umbrit întotdeauna de aceste scene groaznice, a spus fondatorul Love Parade, Rainer Schaller, citat de Sky News. "S-a terminat cu Love Parade", a adăugat el.

UPDATE Presă: Autorităţile locale şi organizatorii Love Parade, vinovaţi pentru busculada soldată cu 19 morţi

Presa germană se întreabă astăzi cum a fost posibil ca autorităţile locale şi organizatorii festivalului Love Parade să permită moartea a 19 persoane, în urma unei busculade produse la Druisburg.

Întrebarea principală care se ridică este de ce un festival la care, în anii anteriori, au luat parte peste un milion de persoane din Germania şi din restul Europei, a fost organizat în 2010 într-o incintă de numai 230.000 de metri pătraţi, care abia făcea faţă unui număr de 250.000 de participanţi. Vezi aici principalele acuzaţii, dar şi răspunsul autorităţilor locale şi organizatorilor evenimentului.

Mai citiţi şi:

Mai puţin de 24 de ore până la Liberty Parade

Anterior, autorităţile anunţaseră că 15 persoane au decedat în urma incidentului.

Tragedia s-a produs într-un tunel de acces către fosta gară de mărfuri unde a avut loc festivalul. Organizatorii au afirmat că la eveniment au participat 1,4 milioane de persoane.

Martorii au spus că tunelul lung de peste 200 de metri şi lat de 30 de metri reprezenta principalul punct de trecere către zona de desfăşurare a evenimentului.

În momentul în care câteva mii de persoane au rămas blocate în tunel s-a declanşat panica. "Erau peste tot oameni căzuţi, cu feţele învineţite. Era, pur şi simplu înspăimântător", a declarat o tânără, citată de cotidianul Die Welt. "Prietenul meu m-a ridicat în braţe, altfel aş fi murit. Cum aş putea să uit feţele oamenilor morţi?", a adăugat ea.

"Unele dintre victime erau la pământ, în timp ce oamenii încercau să escaladeze zidurile", a declarat un alt martor, citat de postul de televiziune NTV. Mai mulţi poliţişti au încercat să pătrundă în tunel, "însă era prea multă lume", a adăugat el.


Mii de persoane, care nu aflaseră despre incident, au continuat să danseze şi să asculte muzică mult timp după tragedie, produsă în jurul orei locale 17.15 (18.15, ora României).Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat "bulversată", afirmând că gândurile sale se îndreaptă către rudele victimelor, cărora le-a adresat condoleanţe.

Accidentul este cel mai grav de acest gen după anul 2000, când nouă oameni şi-au pierdut viaţa în împrejurări asemănătoare la un festival de rock din Danemarca.

Prima Love Parade de la Berlin a fost generată, în 1989, de o demonstraţie de pace care s-a transformat într-o celebrare în aer liber a "club culture". Festivalul muzicii tehno s-a mutat în ultimii ani din cauza problemelor financiare şi a tensiunilor cu oficialii capitalei germane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: