VIDEO Femeie-pilot din aviaţia ucraineană, capturată de ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadejda Savşcenko FOTO Kyiv Post
Nadejda Savşcenko FOTO Kyiv Post

Autorităţile ruse au anunţat miercuri că au în custodie o femeie-pilot din aviaţia ucraineană, pe care o acuză de uciderea a doi jurnalişti ruşi în urmă cu două săptămâni, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, informează agenţiile internaţionale, citând publicaţia Kyiv Post.

Reţinerea ofiţerului Nadejda Savşcenko confirmă ipoteză conform căreia Rusia se întreţine o relaţie strânsă cu separatiştii din estul ţării, deoarece femeia a fost prinsă de aceştia şi filmată în timpul interogării.

Ruşii susţin că pilotul de elicopter MI-24, Nadejda Savşcenko, este implicată în moartea lui Igor Korneliuk şi a lui Anton Voloşin, ucişi în iunie în cursul unui atac lângă Lugansk, unul dintre bastioanele insurecţiei separatiste proruse. Deşi nu a fost anunţată o dată oficială a procesului pe care autorităţile ruse vor să îl intenteze ofiţerului ucrainean, sora Nadejdei susţine că prima audiere are loc chiar astăzi. 

„După ce a obţinut coordonatele unui grup de jurnalişti ruşi şi altor civili, lângă Lugansk, ea le-a transmis militarilor", a anunţat Comitetul rus de anchetă într-un comunicat, referindu-se la forţele ucrainene. Cei doi jurnalişti, care lucrau pentru televiziunea publică rusă VGTRK, au murit pe 18 iunie, după ce au fost răniţi de şrapnele, într-un atac al armatei ucrainene la Lugansk. Moscova a afirmat imediat că aceştia au fost vizaţi în mod expres şi a anunţat deschiderea unei anchete.

Oficialii de la Kiev au reacţionat dur la aflarea acestei ştiri şi au cerut Moscovei să o elibereze de îndată pe Savşcenko. Ucrainenii acuză Rusia de orchestrarea unei răpiri.

Prezenţa în Rusia a femeii-pilot „este o nouă dovadă a faptului că teroriştii elaborează şi-şi pun aplicare crimele în strânsă colaborare cu serviciile ruse în domeniul securităţii", a declarat Ministerul ucrainean de Externe, acuzând insurgenţi proruşi din estul ţării că au capturat-o pe ucraineancă.

Potrivit presei ucrainene, Nadejda Savşcenko are 33 de ani şi a servit în Irak. Ea este una dintre cele câteva femei-pilot din armata ucraineană şi este specializată în operarea aeronavelor de tip MI-24 şi SU-24.

În timpul interogării, femeia a demonstrat mult calm, răspunzând cu demnitate la întrebării militantului separatist care o ancheta. Savşcenko a negat orice implicare în moartea jurnaliştilor, însă nu a cerurt eliberea, afirmând că „luptă pentru ţara ei, Ucraina, şi pentru interesele poporului ucrainean, în faţa provocărilor externe ale Rusiei“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite