VIDEO Erdogan îşi încheie vizita în Germania inaugurând marea moschee controversată din Koln

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a încheiat vizita de stat în Germania prin inaugurarea unei mari moschei la Koln, marcată de manifestaţii, sub un important dispozitiv de protecţie a poliţiei, relatează AFP.

Şeful statului turc, dotat cu puteri sporite de la începutul noului său mandat, în iulie, a inaugurat sâmbătă după-amiaza, împreună cu soţia sa, acest impozant lăcaş de cult, unul dintre cele mai mari din Europa, finanţat de Uniunea afacerilor turco-islamice (Ditib), care are legături strânse cu puterea turcă.

Aceasta a fost ultima etapă a vizitei în Germania a lui Erdogan, care depune eforturi să dea pagina ultimilor doi ani de tensiuni cu Berlinul.

El a salutat această vizită drept ”foarte fructuoasă”, în urma ”tensiunilor recente”, într-un discurs pe care l-a susţinut la moscheea din Koln.

Erdogan s-a întâlnit vineri cu Angela Merkel, după care a fost invitat la un banchet boicotat de o parte a clasei politice germane, inclusiv de cancelar. Cei doi lideri s-au întâlnit, însă, sâmbătă dimineaţa şi au luat micul dejun împreună, după care Erdogan a plecat la Koln.

În acest oraş, el a îndemnat din nou Europa să lupte împotriva ”teroriştilor” din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatist, kurd) şi susţinătorilor opozantului Fethullah Gülen, care nu ar trebui, în opinia sa, ”să găsească vreun adăpost” pe acest continent.

El şi-a exprimat din nou susţinerea faţă de fotbalistul german de origine turcă Mesut Özil, ”dat de o parte” din cauza originii sale.

Jucătorul a plecat de la "Mannschaft", acuzând de ”rasism” o parte a federaţiei. El s-a aflat în centrul unei polemici după ce a pozat, în plină campanie prezidenţială turcă, cu Erdogan.

Aproximativ 2.000 de opozanţi ai preşedintelui turc - inclusiv numeroşi kurzi - au manifestat la Koln sub cuvântul de ordine ”Erdogan nu este binevenit”.

”Erdogan crede că tot ceea ce diferă de opinia sa este terorism. Sunt aici pentru a-mi exprima solidaritatea” cu opozanţii săi, a declarat Cansu, un student în vârstă de 30 de ani care a venit special din Elveţia.

ACCES RESTRÂNS

Sute de susţinători ai şefului statului, care au agitat steaguri turce, s-au mobilizat, la rândul lor.

”Celelalte ţări nu îl susţin neapărat, dar ceea ce a făcut el pentru poporul său este apreciat, altfel n-ar fi fost ales democratic”, a declarat Yusuf Simsek, un informatician turc în vârstă de 42 de ani, ”dezamăgit că nu am fost autorizaţi să ne apropiem de moschee”.

Autorităţile din Koln au restrâns, din motive de securitate, accesul la marea mochee, un edificiu care poate primi mii de credincioşi.

Şantierul a fost deschis în 2009 şi, în pofida numeroaselor opoziţii şi controverse locale, primii credincioşi au putut să se roage în ea la începutul lui 2017, înainte de inaugurarea oficială a lui Erdogan de sâmbătă.

Cu minaretele sale de 55 de metri înălţime şi o cupolă de 36 de metri, acest edificiu de beton şi sticlă, menit să încarneze deschiderea potrivit arhitectului său Paul Böhm, este una dintre cele mai impozante moschei din Europa. Situată în cartierul Ehrenfeld, nu departe de turnul televiziunii din Koln, ea are o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi.

La fel ca banchetul oferit de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier vineri seara la Berlin,, inuagurarea a fost boicotată de o mare parte a liderilor politici din landul Renania de Nord-Westfalia. Ei reproşează Ditib opacitatea care a înconjurat desfăşurarea şantierului şi funcţionarea moscheei.

VIZITĂ PREMATURĂ

Aleşi acuză de asemenea această instituţie religioasă că apără interesele regimului Erdogan, pentru că ea gestionează 900 de lăcaşuri de lult în Germania prin imami provenind din Turcia. Criticii săi o acuză inclusiv de faptul că ea îi spionează pe opozanţii preşedintelui turc.

Prin această vizită de stat, Turcia, afectată de o criză economică acută şi aflată în relaţii reci cu Statele Unite ale lui Donald Trump, încearcă să se apropie de Germania, unde locuiesc trei milioane de persoane de naţionalitate sau de origine turcă.

Guvernul german, ale cărui presupuse ”tactici naziste” au fost denunţate de Erdogan în 2017, se arată deschis acestei ”încălziri”, în pofida ”diferenţelor profunde” care rămân, potrivit declaraţiilor lui Merkel.

Această abordare nu convinge o parte a formaţiei politice a cancelarului.  Această vizită de stat a avut loc ”mult prea devreme”, iar ”neînţelegerile reciproce” persistă, a apreciat sâmbătă preşedintele CDU al Comisiei pentru Politică Externă din Bundestag (Camera ingerioară a Parlamentului german) Norbert Röttgen.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite