VIDEO Doi ziarişti ruşi, prinşi în Ucraina cu un sistem portabil de rachete în maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştilor ruşi nu le lipsesc sistemele de rachete FOTO AFP
Separatiştilor ruşi nu le lipsesc sistemele de rachete FOTO AFP

Jurnalişti de la site-ul rusesc LifeNews au fost reţinuţi, zilele trecute, de Serviciul de Securitate al Ucrainei, în regiunea Doneţk, pentru că transportau în portbagaj un sistem portabil de rachete de apărare antiaeriană, susţine secretarul adjunct al Centrului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Victoria Siumar.

Pe data de 18 mai, au fost reţinuţi doi jurnalişti de la site-ul rus LifeNews, în apropierea oraşului Kramatorsk, Marat Saichenko şi Oleg Sidiakin, fiind suspectaţi de promovarea terorismului, prin mijloace de informare. Potrivit secretarului adjunct al Centrului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Victoria Siumar, reporterii ruşi escortatu grupurile teroriste, eliminau atacurile asupra militarilor ucraineni.

Oficialul de la Kiev susţine că în autoturismul jurnaliştilor au mai fost găsite dovezi video, care ar demonstra complicitatea acestora la cooperarea cu teroriştii.

"Ei mereu au lucrat împreună cu terorişti. Vom continua să furnizăm dovezi reale şi imagini video demonstrative, fotografii şi amprente digitale", a declarat Victoria Siumar.

Şi diplomaţia americană a pus la îndoială, marţi, statutul celor doi jurnalişti ruşi, reţinuţi în estul Ucrainei, acuzându-i că transportau armament în vehiculele lor, relatează AFP.


Arestarea celor doi ziarişti a provocat furia Moscovei, care cere eliberarea imediată a reporterilor. Site-ului rus Life News menţionează că Oleg Sidiakin şi Marat Zaicenko au fost reţinuţi în timp ce filmau violenţele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, "serviciile de securitate ucrainene au reţinut indivizi cu acreditări de jurnalişti false, emise de "republica" autoproclamată Doneţk.

Jurnaliştii arestaţi "transportau în maşinile lor rachete antiaeriene portabile", a afirmat Psaki, cu referire la "informaţii de presă" sau date obţinute .în urma unor dicuţii cu autorităţile de la Kiev.

O înregistrare video postată pe internet surprinde momentul în care un corespondent al LifeNews coordonează activităţile militanţilor proruşi. Mai mult, acesta le dă indicaţii clare cum să tragă în trupele ucrainene.

Potrivit agenţiei UNIAN, schimbul intens de focuri a fost filmat în apropiere de Kramatorsk, în timp ce separatiştii proruşi i-au atacat pe soldaţii ucraineni la un punct de control. Din imagini, poate fi observat cum reporterul de la Lifenews îi ajută pe militanţi cu sfaturi.

 Ministerul apărării de la Kiev anunţă că au fost reţinute mai multe persoane ce aveau asupra lor lansatoare de rachete şi mitraliere AK 74.
 "Persoanele reţinute au recunoscut că sunt antrenate pe teritoriul Federaţiei Ruse", se arată în comunicatul ministerului Apărării ucrainean. 
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite