VIDEO Un diplomat israelian, filmat în Marea Britanie în timp ce vorbea despre „înlăturarea” adjunctului lui Boris Johnson

VIDEO Un diplomat
israelian, filmat în Marea Britanie în timp ce vorbea despre „înlăturarea” adjunctului
lui Boris Johnson

Sir Alan Duncan este un critic vehement al politicii israeliene de colonizare a teritoriilor ocupate FOTO AFP/Getty Images

Tensiunile dintre Israel şi Marea Britanie ar putea creşte pe fondul unei înregistrări publicate de „Daily Mail” sâmbătă seara, în care un diplomat israelian este filmat spunând că ar dori să îl înlăture din funcţie pe Sir Alan Duncan, adjunctul ministrului de Externe Boris Johnson şi un critic vehement al coloniilor israeliene din Cisiordania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmarea îl arată pe diplomatul israelian Shai Masot vorbind într-un restaurant cu Maria Strizzolo, un consultant al ministerului britanic al Educaţiei, Robert Halfon, care a filmat în secret conversaţia.

În înregistrare, Masot o întreabă pe Strizzolo dacă doreşte să-i spună nume de parlamentari britanici pe care ar dori să-i înlăture, nominalizându-l în cele din urmă pe Sir Alan Duncan – adjunctul ministrului de Externe Boris Johnson.

„Creează multe probleme” explică diplomatul israelian, care adaugă apoi că ministrul de Externe Boris Johnson „este bun fiindcă nu-i pasă” de conflictul israelo-palestinian, catalogându-l pe şeful diplomaţiei britanice drept „un idiot care a devenit ministru al Afacerilor Externe fără a avea responsabilităţi”.

Masot precizează apoi că a aplicat pentru poziţia de Director al Afacerilor Externe în cadrul Departamentului de Informaţii al Israelului, precizând că nu este un „diplomat de carieră”, spunând doar că a fost detaşat politic în Marea Britanie pentru a „rezolva o problemă politică specifică”.

Înregistrarea în cauză a fost obţinută de „Daily Mail” de la postul qatarez Al-Jazeera, fiind filmată în octombrie 2016 şi făcând parte dintr-un documentar care ar urma să arate cum partidele Conservator şi Laburist din Marea Britanie ar fi fost „infiltrate” de guvernul israelian.

Clipul arată mai apoi secvenţe filmate cu cameră ascunsă la o conferinţă a Partidului Laburist în Liverpool, din septembrie 2016, acolo unde acelaşi Masot vorbeşte cu parlamentara laburistă Joan Ryan, co-preşedintă a organizaţiei „Prietenii Laburişti ai Israelului”.

„Ce s-a întâmplat cu numele pe care le-am pus la ambasadă, Shai?” îl întreaba parlamentara laburistă pe Masot, la care diplomatul israelian răspunde că a primit aprobare pentru o finanţare în valoare de „peste un milion de lire din partea Israelului” fără a explica în ce scop.

Ambasadorul Israelului în Marea Britanie, Mark Regev, a prezentat oficial scuze Ministerului de Externe britanic după publicarea înregistrării, menţionând că declaraţiile lui Masot „nu înfăţişează punctul oficial de vedere al ambasadei sau guvernului israelian”, conform BBC.

Sir Alan Duncan, adjunctul ministrului de Externe Boris Johnson, şi-a exprimat de multe ori în trecut viziuni pro-palestiniene în conflictul dintre Israel şi Palestina, acuzând Israel de o „cucerire” a teritoriilor ocupate şi susţinând că „niciun susţinător al coloniilor israeliene nu ar trebui să fie eligibil pentru a fi ales sau a rămâne membru în principalele formaţiuni politice”, conform „The Guardian”.

Luna trecută, Marea Britanie a votat în favoarea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU care ilegaliza construirea coloniilor israeliene în teritoriile ocupate din Palestina, însă prim-ministrul Theresa May l-a criticat ulterior pe Secretarul de Stat american John Kerry pentru afirmaţia conform căreia actuala putere de la Tel-Aviv practică o agendă de „extremă dreapta”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: