VIDEO Cod roşu de precipitaţii în Spania, cod galben de vreme rea pentru Bulgaria

VIDEO Cod roşu de precipitaţii în Spania, cod galben de vreme rea pentru Bulgaria

Valuri imense din cauza vântului puternic în Tenerife FOTO EPA

Ministerul român de externe avertizează românii care vor să circule în Spania, că în Comunitatea Valenciană va fi emisă o avertizare de cod roşu şi portocaliu de vând şi ploi, între 19 şi 20 noiembrie. MAE informează că şi în Bulgaria a fost emis un cod galben de vreme rea.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Zborurile de pe aeroporturile de la Valencia şi Alicante ar putea avea întârzieri, iar traficul rutier să fie îngreunat.
 
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Valenciană, că Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET, a emis o avertizare de tip coduri portocaliu şi roşu, cu un grad mare de probabilitate (40 – 70%) pentru fenomene meteorologice deosebit de severe, cu potenţial extrem de periculozitate în perioada de luni, 19 noiembrie 2018 şi cel puţin până marţi, 20 noiembrie 2018, orele 23.59, în jumătatea de sud a provinciei Valencia şi jumătatea de nord a provinciei Alicante. 
 
Fenomenele meteorologice se caracterizează prin căderi persistente de precipitaţii şi furtuni, cu intensificări locale ale vântului. Astfel, se prognozează precipitaţii abundente, care pot acumula în sol umiditate de 180 mm pe o perioadă de 12 ore, izolat putându-se ajunge până la 50 mm/oră. Precipitaţiile pot fi însoţite de grindină, descărcări electrice, iar la altitudini mai mari de 1.500 m chiar ninsori, cu depunere de strat de zăpadă", se arată în comunicatul MAE.
 
Populară destinaţie turistică Tenerife a fost lovită de valuri masive care au distrus balcoanele de la etajul al treilea al unor clădiri situate pe malul mării, relatează Sky News. 
 
Imagini terifiante surprinse în Tenerife în timpul unui ciclon. Vântul puternic a format valuri uriaşe, de peste 10 metri, care au ajuns până la etajul al treilea şi au afectat serios balcoanele unor clădiri situate pe malul mării. 39 de persoane au fost evacuate şi nimeni nu a fost rănit. 
 
Valuri devastatoare în Tenerife: momentul în care izbesc balcoanele unui hotel
Cod galben de vreme rea pentru Bulgaria 
 
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie local, luni şi marţi, întreg teritoriul bulgar va fi afectat de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ninsoare şi ploaie, pe alocuri însoţite de vânt puternic.
 
Potrivit MAE, au fost emise următoarele coduri de atenţionare meteorologică:
 
* Cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare în regiunile: Vidin, Montana, Vraţa, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik, Kiustendil, Loveci, Pleven, Gabrovo şi Veliko Târnovo. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare, cu valori între 15 şi 30 litri/mp. Stratul de zăpadă format va atinge 5 cm, iar în zona montană până la 15 - 25 cm şi există pericolul formării de polei;
 
* Cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi ploaie în regiunile: Blagoevgrad, Pazardjik, Smolian şi Plovdiv, unde se vor înregistra însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi ploaie, cu valori cuprinse între 20 şi 30 litri/mp. Stratul de zăpadă format în zona montană va atinge 10 - 20 cm, existând pericolul formării de polei;
 
* Cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie şi vânt puternic în regiunile: Dobrici, Varna şi Şumen. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie, cu valori cuprinse între 20 şi 30 litri/mp. Vântul va sufla dinspre nord-nord-vest în rafale de până la 20 - 24 m/sec;
 
* Cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie în regiunile: Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol, Burgas, Ruse, Târgovişte, Razgrad şi Silistra. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie, care vor atinge valori între 20 şi 30 litri/mp.
 
Se recomandă să se urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autoturismele echipate pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului.
 
Pe perioada instituirii codului de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării de polei, a troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de precipitaţii însoţite de vânt puternic, precizează MAE.
 
Toţi cei interesaţi, persoane fizice şi firme de transport, pot obţine informaţii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.
 
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.
 
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu, http://sofia.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările