VIDEO Atentat la Berlin. 12 persoane au murit, 48 au fost rănite după ce un camion a intrat în mulţime la un Târg de Crăciun. ISIS a revendicat atacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentat la Berlin. Un camion a intrat, luni seară, în mulţimea adunată la o piaţă de Crăciun din Berlin. Cel puţin 12 persoane au murit şi peste 48 au fost rănite. În camion se aflau două persoane; unul dintre pasageri a murit, în timp ce o persoană suspectată a fi şoferul a fost arestată de poliţia germană, care pleacă de la premisa unui atac terorist.

  • Un camion a intrat în mulţimea care asista la un târg de Crăciun în piaţa Breischenplatz din Berlin;
  • Cel puţin 12 persoane au fost ucise, iar alte 48 au fost rănite;
  • Autorităţile germane pleacă de la premisa unui atentat;
  • Două persoane se aflau în camion: pasagerul a murit, iar şoferul a reuşit să fugă; un suspect considerat a fi şoferul camionului a fost arestat de poliţia germană.

UPDATE 21:20 Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul de luni seară din Berlin, potrivit Reuters care citează agenţia de presă Amaq a ISIS.

„Atacatorul din Berlin este un soldat al Statului Islamic şi a dus la capăt operaţiunea ca răspuns la apelul de a-i ataca pe cetăţenii din statele coaliţiei anti-ISIS”, se arată într-un comunicat al agenţiei Amaq, asociată grupării jihadiste din Siria şi Irak, informează news.ro

Iniţial, jihadiştii au revendicat atentatul luni noaptea pe mai multe conturi de Twitter asociate grupării Statului Islamic.

UPDATE 20:00 - Procurorii germani au anunţat marţi seară eliberarea suspectului pakistanez, arestat în urmă cu o zi în legătură cu atentatul de la târgul Breitscheidplatz. Iniţial, autorităţile germane au crezut că tânărul pakistanez, în vârstă de 23 de ani, este cel care a condus camionul, care a intrat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din metropola Berlin, transmite The Guardian, potrivit news.ro.

Autorităţile germane au precizat că nu există dovezi suficiente pentru ca tânărul pakistanez să rămână în spatele gratiilor, iar acesta a negat orice implicare în atac. Mai mult, probele ADN recoltate de anchetatori din cabină nu corespund cu cele ale suspectului eliberat.

”Până în acest moment, investigaţia nu a arătat nicio suspiciune urgentă cu privire la acuzat”, se arată într-un comunicat al procuraturii din Berlin.

Procurorii germani susţin că tănărul pakistanez a colaborat cu anchetatorii şi a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate în timpul audierilor, însă a negat orice implicare în atac.

De asemenea, autorităţile au explicat că era imposibil pentru orice martor ocular să-l urmărească pe atacatorul de la târgul Breitscheidplatz.

Până în acest moment, anchetorii nu au putut să demostreze că suspectul era în cabina respectivului camion în momentul atacului terorist.

UPDATE 16.13 Procurorul general german, Peter Frank, a declarat că nu este exclus ca în atacul de luni seară de la Berlin să fi fost implicate mai multe persoane. Totodată, el a avertizat că este posibil ca Germania să fie vizată de alte atacuri.

UPDATE 14.35 Deocamdată, poliţia din Berlin nu poate confirma faptul că suspectul reţinut este şoferul camionului, afirmând că ancheta este în curs de desfăşurare, relatează sueddeutsche.de.

UPDATE 14.15 Poliţia din Berlin ia în calcul varianta ca suspectul reţinut să nu fi fost persoana care a comis atacul din capitala Germaniei, relatează „Die Welt“, citând surse din domeniul securităţii. În cazul în care această variantă este reală, înseamnă că autorul atacului este în libertate şi înarmat. Potrivit surselor citate de cotidianul german anterior menţionat, forţele de ordine au fost informate cu privire la evoluţia situaţiei.

UPDATE 13.38 Presupusul autor al atacului de la Berlin, soldat cu cel puţin 12 morţi, avea un permis temporar de reşedinţă din data de 2 iunie 2016, potrivit unui raport al poliţiei citat de cotidianul „Die Welt“ în ediţia sa online.

UPDATE 13.27 Potrivit unor surse din domeniul securităţii citate de DPA, suspectul arestat de autorităţile germane neagă faptul că a comis atacul, relatează „Bild“.

UPDATE 12.15 Ca măsură de securitate, târgurile de Crăciun din Berlin vor rămâne marţi închise, relatează sueddeutsche.de. Totodată, autorităţile germane intenţionează să sporească măsurile de securitate la pieţele de Crăciun în toată ţara. Poliţia din Renania de Nord-Westfalia va fi mai bine înarmată, adaugă sursa citată.. 

UPDATE 12.08 Declaraţii făcute după atentat de către cancelarul german Angela Merkel 

Angela Merkel afirmă că trebuie să se pornească de la premisa că a fost comis un atentat.

„Este incalificabil ceea ce s-a întâmplat“, a reacţionat cancelarul german.

„Am vorbit cu rudele victimelor, cu supravieţuitorii. Vreau sa le transimt că întreaga ţară le este alături“, a dat asigurări ea.

„Am încredere totală în cei care se ocupă de investigaţii“, a continuat şefa Guvernului german, subliniind că „cei vinovaţi vor fi pedepsiţi, vor răspunde în faţa legii“.

„Sper să depăşim acest moment. Nu vreau să ne schimbăm stilul de viaţă, nu vreau să trăim cu frică. Trebuie să avem încredere că putem trăi liberi în Germania“, şi-a încheiat Merkel discursul susţinut ca reacţie la atentatul comis luni seară.

UPDATE 11.55 Potrivit „Tagesspiegel", suspectul arestat le era cunoscut poliţiştilor. Totuşi, relatează „Der Spiegel“, acesta ar fi comis până acum doar infracţiuni de o mică gravitate.

UPDATE 11.42 Târgurile de Crăciun din Germania nu vor fi închise ca urmare a atacului de luni seară de la Berlin, relatează Focus.de, citând informaţii obţinute de la Ministerul federal de Interne.

UPDATE 11.32 Printre victimele atacului de la Berlin se numără o persoană care a fost împuşcată, potrivit unor informaţii furnizate de ministrul de Interne din landul Brandenburg, Karl-Heinz Schröter, citate de Focus.de.

Conform publicaţiei anterior menţionate, persoana respectivă ar fi un polonez, care era pasager în camionul care a intrat în mulţime. Bărbatul pare să fi fost victimă, şi nu făptaş.

UPDATE 11.03 Potrivit Das Erste, există informaţii potrivit cărora presupusul atacator de la Berlin s-a născut în Pakistan, pe data de 1 ianuarie 1993. El ar fi ajuns în Germania pe data de 31 decembrie 2015, via Passau, oraş situat în sudul Bavariei, la graniţa cu Austria. Se pare că bărbatul a utilizat mai multe identităţi şi ar fi locuit o perioadă într-un adăpost pentru refugiaţi din Berlin. Până în prezent, precizează sursa citată, nu există o confirmare oficială a acestor informaţii.

Pe de altă parte, postul de televiziune german NTV a dat publicităţii o imagine în care apare presupusul atacator, Naved B., preluată de heute.at.

image

UPDATE 9.45 Forţe speciale ale poliţiei au descins într-un hangar din incinta fostului Aeroport Tempelhof din Berlin, în care se sunt cazaţi refugiaţi, scrie revista Focus, citată de Reuters.

UPDATE 9.38 Şoferul camionului care a intrat în mulţime luni seara, la Târgul de Crăciun din Berlin, omorând 12 oameni şi rănind alţi 48, ar fi un imigrant din Afghanistan sau Pakistan, care a intrat în februarie în Germania, ca refugiat, scrie presa germană, citată de Reuters.

UPDATE 9.27 Simpatizanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au salutat atacul cu camion comis la Berlin, dar, deocamdată, nu există niciun mesaj de revendicare din partea organizaţiei fundamentaliste sunnite.

Conform Forţei de Mobilizare Populară din Irak, un grup şiit, simpatizanţi ai organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic au salutat atentatul. Deocamdată, nu există niciun mesaj de revendicare postat pe site-uri ale reţelei teroriste sunnite.

UPDATE 9.18 Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu transmite condoleanţe în numele Administraţiei Prezidenţiale în urma tragediei de la Berlin, afirmând, totodată, că asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, este ''un act revoltător''.    

      

UPDATE 9.16 Securitatea târgurilor de Crăciun a fost "imediat întărită" în Franţa şi în alte state europene după "atentatul" comis luni seara la Berlin, a anunţat ministrul francez de Interne, Bruno Le Roux, transmite AFP.

UPDATE 08.00 Poliţia din Berlin anunţă că atacul din piaţa de Crăciun, soldat cu cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi, a fost comis intenţionat, relatează The Associated Press. Forţele de ordine adaugă că este vorba despre un presupus atac terorist.

UPDATE 06.25 Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a pus atacul pe seama reţelei teroriste Stat Islamic, condamnând „teroriştii islamici care continuă să masacreze creştini în comunităţile şi locurile lor de rugăciune”. Adiacentă târgului din Breischedplatz se află Biserica Memorială Kaiser Wilhelm, unul dintre cele mai cunoscute obiective religioase din capitala germană.

UPDATE 06.00 Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declaraţi marţi dimineaţă că „nu este încă pregătit să catalogheze tragedia drept un atentat terorist”, însă a confirmat că „există indicaţii” că atacul a fost premeditat.

„Va exista un efect psihologic resimţit în toată ţara care depinde de alegerea cuvintelor, şi vrem să fim foarte precauţi şi să tragem concluzii pe baza rezultatelor investigaţiei, şi nu a speculaţiilor” a continuat acesta într-un interviu pentru televiziunea ARD.

UPDATE 03.15 Poliţia germană a anunţat un bilanţ actualizat al victimelor atacului de marţi: în acest moment sunt înregistraţi 12 morţi, în timp ce alte 48 de persoane sunt spitalizate, o parte dintre ele în stare critică,

UPDATE 02.00 Compania pe numele căreia era înmatriculat camionul care intrat în târgul din Berlin a oferit mai multe detalii despre transportul pe care îl efectua către capitala germană.

„Am pierdut legătura cu şoferul camionului în jurul orei 15.00 (ora Românie 16.00). Nu ştim ce s-a întâmplat - dacă şoferul a fost luat ostatic sau omorât. Suntem foarte îngrijoraţi pentru el” a declarat managerul Lukasz Wasik pentru AFP.

UPDATE 00.50 Poliţia germană a anunţat că pasagerul decedat este de naţionalitate poloneză, însă identitatea suspectului capturat este încă în curs de stabilire.

Între timp, suspectul este interogat de către autorităţi, care nu au oferit alte informaţii despre acesta.

UPDATE 23.55 Noi detalii au apărut despre camionul folosit implicat în tragedie.

Vehiculul este înmatriculat în Polonia şi aparţine unei firme de transport de mărfuri cu sediul în Gdansk, relatează BBC, citând presa germană. 

Patronul companiei, Ariel Zurawski, a declarat unui post de radio polonez că şoferul camionului era un văr al său, iar acesta se îndrepta către Berlin. Bărbatul a insistat că vărul său nu ar fi avut cum să provoace tragedia, având „15 ani de experienţă în şofat”. Zurawski a adăugat că a vorbit ultima dată cu şoferul camionului luni, în jurul prânzului, şi că acesta transporta structuri din oţel cântărind peste 25 de tone.

UPDATE 23.25 Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Ambasada României în Germania a început demersurile pe lângă autorităţile din această ţară pentru a verifica dacă printre victimele incidentului de la un târg de Crăciun din Berlin se află şi cetăţeni români, MAE exprimându-şi, totodată, regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti.

Ambasada României în Republica Federală Germania ”are în atenţie” incidentul în care un camion a lovit, luni seara, o mulţime de oameni care se aflau la un târg de Crăciun din centrul Berlinului.

”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români. Acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivată la această oră”, anunţă Ministerul.

Ambasada este pregătită să acorde asistenţă consulară în caz de nevoie.

”Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret şi condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti”, se arată într-un comunicat al MAE.

UPDATE 23.15 „Ceea ce vedem aici este dramatic. Sunt în stare de şoc, am sperat să nu avem astfel de situaţii în Berlin. Totul este sub control în momentul de faţă” a declarat primarul Berlinului, Michael Muller, pentru televiziunea N24.

Poliţia germană anunţă că nu există alte situaţii de urgenţă aflate în desfăşurare în Berlin la momentul actual. 

UPDATE 23.00 Poliţia germană a confirmat pe Twitter. arestarea unui suspect în apropiere de târgul de Crăciun din piaţa Breischedplatz, precum şi moartea unui pasager al camionului.

„Rămâne de văzut dacă suspectul arestat este conducătorul camionului” se anunţă în comunicat.

UPDATE 22.55 Cancelarul german Angela Merkel se consultă în aceste momente cu ministerul de Interne şi primarul Berlinului în privinţa atacului, relatează DW.

UPDATE 22.44 Cotidianul Bild relatează că bărbatul arestat este cel care s-a aflat la volanul camionului care a intrat în mulţime. Cel care se afla cu el în camion a murit; nu există deocamdată informaţii despre identitatea acestora.

UPDATE 22.42 Există informaţii potrivit cărora autorităţile se aşteaptă ca numărul persoanelor decedate să crească, însă declaraţii oficiale în acest sens nu au fost făcute.

UPDATE 22.40 Potrivit Berliner MorgenPost, în camion se aflau doi oameni. Unul dintre aceştia a murit.

UPDATE 22.36 Un suspect a fost reţinut, relatează Die Welt.

UPDATE 22.33 Poliţia din Berlin a confirmat moartea a nouă persoane, relatează Deutsche Welle. 

UPDATE 22.16 Cel puţin nouă persoane au murit şi peste 50 au fost rănite, relatează Bild, citând surse din cadrul poliţiei germane.

UPDATE 22.00 Cel puţin două persoane au murit, iar 50 au fost rănite, relatează cotidianul german Bild în ediţia sa online. Potrivit unor informaţii difuzate de mai multe publicaţii germane, atacatorul nu a fost prins.

UPDATE 21.57 Potrivit „Der Spiegel“, o purtătoare de cuvânt a Poliţiei a confirmat moartea unei persoane. 

UPDATE 21.51. Poliţia ia în calcul varianta unui atentat, relatează Focus.de.

Atentat la Berlin

Deocamdată nu se cunosc cauzele acestui incident produs la Breitscheidplatz .

Atentat la Berlin. Informaţii privind posibilitatea unui atentat existau de mai mult timp

Potrivit unor informaţii obţinute de „Die Welt“, în ultimele zile au existat mai multe indicii cu privire la posibilitatea comiterii unui atac la o piaţă de Crăciun din capitala Germaniei.

Incidentul a avut loc în jurul orei locale 20.00 (21.00, ora României) în apropiere de artera  comercială Kurfürstendamm, situată în vestul oraşului.

Unităţi speciale ale poliţiei sunt în alertă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite