VIDEO Căderea "cancelarului de fier" al Marii Britanii, Gordon Brown

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea nu ar fi putut fi mai dramatică, titrează CNN. După unul dintre cele mai scurte mandate din Downing Street, Gordon Brown a demisionat din funcţia de lider al Partidului Laburist, şi din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, comentează postul american.

Mişcarea a fost inevitabilă după victoria Partidului Conservator de centru-dreapta în faţa Partidului Laburist în cadrul alegerilor generale, care au pus capăt celor 13 ani de guvernare a partidului de centru-stânga.

Dar dacă Brown trăia cu speranţa că demisia lui ar trezi simpatie, ar fi dezamăgit, comentează postul american.

Înfrângerea electorală încheie ceea ce majoritatea observatorilor politici o cataloghează drept o guvernare eşuată. Un candidat al Partidului Laburist l-a numit pe Brown, în timpul alegerilor generale "cel mai prost premier" pe care Marea Britanie l-a avut vreodată.

Citiţi şi:

Marea Britanie are un guvern de coaliţie condus de conservatorul David Cameron

O schimbare radicală a opiniei publice pentru un politician cunoscut înainte de a deveni prim-ministru drept "Cancelarul de fier", comentează CNN, care face referire la perioada de 10 ani în care Gordon Brown a fost ministru al Finanţelor.

Pe site-ul personal, Brown spune că cea mai mare realizare a sa din era în care a servit drept cancelar al Marii Britanii este faptul că a reuşit să facă din Banca Angliei o instituţie independentă şi a adus un acord mondial asupra sărăciei şi a schimbărilor climatice în cadrul summitul G-8, în 2005.

Napoleon Bonaparte nu a promovat pe nimeni la gradul de general fără a se întreba "Este el un om norocos?" Pe această bază Brown nu ar fi fost un general, mai scrie CNN.

Diferenţa dintre Brown şi predecesorul său, Tony Blair, nu este una majoră.

Blair a încheiat 18 ani în opoziţie, fiind membru al Partidului Laburist, a câştigat trei alegeri pentru partidul său şi a guvernat mai bine de 10 de ani, perioadă în care au predominat scăderea şomajului şi creşterea preţurilor la locuinţe.

Potrivit analiştilor, Brown şi-a inceput  cu succes activitatea de premier al Regatului Unit, făcând faţă tentativelor teroriste asupra Londrei şi Glasgow, dar a început să decadă, în 2007 când s-a eschivat în faţa mult-aşteptatelor alegeri generale.

Brown nu a fost niciodată supus unui vot al alegătorilor, el preluând funcţia de premier de la Tony Blair.

Gordon Brown a devenit premier în iunie 2007, succedându-i lui Tony Blair. El şi-a înaintat marţi demisia reginei Elisabeta a II-a, după înfrângerea laburiştilor în alegerile de la 6 mai.

Fostul premier britanic Tony Blair i-a adus marţi un omagiu succesorului său Gordon Brown, salutându-i demnitatea, curajul şi calităţile de conducător, după ce liderul laburist şi-a înaintat demisia reginei.

Am vorbit cu Gordon Brown în această seară, am avut o conversaţie foarte călduroasă care reflectă o prietenie de aproape 30 de ani, a declarat Tony Blair, care i-a predat în iunie 2007 ştafeta celui care i-a fost ministru de finanţe timp de zece ani.

Aduc un omagiu demnităţii, curajului, calităţilor de conducător de care a dat dovadă în ultimele zile, precum şi muncii extraordinare pe care a depus-o în slujba ţării în timpul celor 13 ani petrecuţi la guvernare, a mai spus fostul premier.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite