VIDEO Boris Johnson şi Jeremy Hunt s-au înfruntat într-o dezbatere televizată. Brexit şi Donald Trump, cele mai fierbinţi subiecte

VIDEO Boris Johnson şi
Jeremy Hunt s-au înfruntat
într-o dezbatere televizată. Brexit şi Donald Trump, cele mai fierbinţi
subiecte

Boris Johnson si Jeremy Hunt FOTO AFP

Boris Johnson şi Jeremy Hunt s-au înfruntat într-o dezbatere televizată, pe probleme referitoare la Brexit şi la relaţiile Marii Britanii cu Donald Trump, transmite BBC.

Jeremy Hunt l-a acuzat pe rivalul său că nu este dispus să rişte prin faptul că a spus că ar renunţa la funcţia de premier dacă nu ar putea respeca termenul-limită de 31 octombrie pentru Brexit. 
 
Boris Johnson a spus că este conştient de abilitatea rivalului său  de „a se răzgândi“ foarte des – o referire la faptul că Hunt a votat pentru rămânerea în UE.
 
Johnson a refuzat să-l condamne pe Trump pentru răspunsul pe care acesta l-a avut la scandalul iscat emailurile ambasadorului britanic în SUA. El nu a spus dacă-l va păstra în funcţie pe ambasadorul Kim Darroch până în decembrie, când i se va încheia mandatul, în cazul în care va ajunge premier.
 
Preşedintele american l-a atacat în repetate rânduri pe Darroch şi a criticat-o pe Theresa May, după ce diplomatul britanic a descris Casa Albă ca fiind „incapabilă şi disfuncţională“.
 
În timp ce sublinia valoarea „relaţiei speciale“ cu SUA, Johnson a insistat că doar el, în calitate de prim-ministru, va lua decizii „importante şi sensibile din punct de vedere politic“, precum cele legate de persoana care va reprezenta Marea Britanie în Statele Unite.
 
În timpul primei dezbateri din campania pentru şefia Partidului Conservator, şi implicit, conducerea Marii Britanii, cei doi s-au înfruntat pe strategiile lor Brexit diferite, stilurile politice şi motivele pentru care fiecare în parte ar fi cel mai bun pentru rolul de premier.
 
Schimburile de replici au fost aspre şi uneori personale, fostul primar al Londrei, Johnson, respingând stilul „managerial“ de a face politică al lui Johnson şi acuzându-l că are deseori poziţii oscilante şi incerte.
 
Fostul secretar de Externe, Hunt, a spus că Regatul Unit are nevoie de un lider, nu de un „editorialist de ziar“ – o referire la perioada petrecută de rivalul său la Daily Telegraph. El a mai spus despre Johnson că „te face să zâmbeşti şi să uiţi care a fost întrebarea, o mare calitate pentru un politician, dar nu neapărat pentru un prim-ministru“.
 
În ceea ce priveşte disputa diplomatică cu SUA, Hunt a spus că remarcile şi criticile preşedintelui la adresa ambasadorului Kim Darroch sunt nesăbuite şi că dacă va deveni premier, nu-l va rechema pe diplomat înainte de încheierea mandatului. El a fost deranjat şi de faptul că Trump a atacat-o pe Theresa May. „Comentariile referitoare la Theresa May au fost inacceptabile şi nu cred că ar fi trebuit să le facă“, a precizat Hunt, stârnind aplauzele publicului.
 
Johnson a spus că preşedintele american „a fost târât într-o dezbatere politică britanică“ pe care nu el a iniţiat-o, dar a sugerat că reacţia sa pe Twitter nu a fost „în mod necesar, cel mai potrivit lucru“.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: