VIDEO Boicotat de Biserica Ortodoxă Bulgară, Papa Francisc s-a rugat singur în Catedrala Aleksandr Nevski din Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc rugându-se în Catedrala Aleksandr Nevski din Sofia FOTO EPA-EFE / Yara Nardi
Papa Francisc rugându-se în Catedrala Aleksandr Nevski din Sofia FOTO EPA-EFE / Yara Nardi

Papa Francisc s-a rugat singur în Catedrala Aleksandr Nevski din Sofia, unde a ajuns duminică pentru o vizită de două zile cu un puternic accent social.

GALERIE FOTO

Imaginea zilei de duminică vine de la Sofia. Aflat în vizită în Bulgaria, liderul catolicilor din lumea întreagă s-a rugat singur, în tăcere, în faţa Tronului Sfinţilor Chiril şi Metodie din Catedrala Aleksandr Nevski. La încheierea rugăciunii, suveranul pontif a ieşit pe esplanada catedralei pentru a recita împreună cu credincioşii antifonul marian pascal „Regina Coeli“ („Bucură-te, Regina Cerului“), transmite vaticannews.va.

Vizita Papei Francisc în Bulgaria, concentrată pe situaţia refugiaţilor, este boicotată de Biserica Ortodoxă locală.

Foarte conservator, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a  decis să nu ia parte la evenimentele religioase prevăzute cu prilejul vizitei şefului de la Vatican. De altfel, Biserica Ortodoxă Bulgară nu participă la dialogul catolic-ortodox.

Suveranul Pontif s-a întâlnit însă la Palatul Sinodului cu Patriarhul Neofit şi cu fostul rege Simeon al II-lea. În cadrul acestei întâlniri, catalogată drept „fraternă“, Papa a adresat un mesaj de unitate.

Papa Francisc la intalnirea cu Patriarhul Neofit FOTO vaticannews.va

Papa Francisc, la intâlnirea cu Patriarhul Neofit FOTO vaticannews.va

Pe de altă parte, Francisc a fost primit duminică de către premierul Boiko Borisov şi preşedintele Rumen Radev. El le-a transmis să-şi deschidă inimile în faţa străinilor

„Bulgaria, la fel ca alte ţări de pe bătrânul continent, este nevoită să se confrunte cu (…) noua iarnă, o iarnă demografică, care a venit ca o pojghiţă de gheaţă peste întreaga Europă. Scăderea natalităţii, însoţită de un intens flux migratoriu, a dus la depopularea şi părăsirea a numeroase sate şi oraşe“, a atras atenţia el.

Papa Francisc primit la Palatul Prezidenţial

Prima zi a călătoriei apostolic a Papei Francisc în Bulgaria s-a încheiat cu o sfântă liturghie în Piaţa Cneazul Alexandru I din Sofia (video mai jos).

Luni dimineaţă, suveranul pontif s-a deplasat la Rakovski, un orăşel din centrul Bulgariei, pentru a celebra o liturghie în biserica „Inima Preasfântă a lui Isus“ şi a oferi Sfânta Împărtăşanie pentru 242 de copii. Luni seară, el se va întoarce la Sofia şi va ţine o „Rugăciune pentru pace“ în Piaţa Nezavisimost.

În ciuda numărului mic de catolici (1% dintr-o populaţie de 7 milioane), bulgarii ţin în mod deosebit la una dintre cele mai importante figuri din secolul XX ale Bisericii Catolice, Papa Ioan al XXIII-lea. Fostul Angelo Giuseppe Roncalli a fost trimisul Vaticanului în Bulgaria în perioada 1924-1934 şi este cunoscut drept „Papa bulgar“.

Din Bulgaria, Papa Francisc va pleca marţi dimineaţă în Macedonia de Nord pentru o vizită de o zi. În Macedonia de Nord, el va efectua o vizită de curtoazie la preşedintele în exerciţiu Gheorghe Ivanov, după care se va întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor, societăţii civile şi corpului diplomatic acreditat la Skopje. De asemenea, se va deplasa Memorialul Maicii Tereza de Calcutta şi va oficia o liturghie în  Piaţa Macedonia.

Papa Francisc este aşteptat şi în România în perioada 31 mai - 2 iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite