VIDEO Controversatele trupe speciale ucrainene Berkut, care au trecut de partea ruşilor, fac legea în Crimeea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deunăzi am avut ocazia să petrec câteva ore alături de forţele paramilitare loiale Moscovei, la graniţa Crimeei. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale prezenţei acestor trupe speciale o constituie chiar componenţa lor. O legitimitate aparentă, susţinută şi încurajată de Mosocova, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru stabilitatea regiunii.

Printre cei câţiva soldaţi veniţi din Federaţia Rusă, majoritatea ofiţeri superiori, trupele paramilitare loiale Moscovei prezente în Crimeea încă din zorii zilei de 27 februarie au în componenţa lor şi un număr considerabil de foşti soldaţi ai trupelor speciale Berkut.

a fost recent dizolvată de preşedintele interimar Oleksandr Turchynov, lăsând în urma sa un număr crescut de soldaţi cu antipatii puternice faţă de noua conducere ucraineană. Dacă mai luăm în considerare şi pregătirea militară de top - pregătire finanţată chiar de Kiev - şi care acum este folosită chiar împotriva celor care au plătit pentru aceste trupe, avem o situaţie ce poate destabiliza securitatea, şi aşa destul de fragilă, a regiunii.

EXCLUSIV Mircea Barbu, corespondent „Adevărul” în prima linie cu trupele speciale Berkut, loiale Moscovei, la graniţa Crimeei

În realitate, trupele Berkut nu au fost niciodată sub autoritatea directă a Kievului. Au fost dintotdeauna subordonate liderilor fiecărui oblast (judeţ/regiune), lucru ce a creat o serie întreagă de mecanisme pentru folosirea acestor trupe şi în scopuri mai puţin legale, ca impunerea şi menţinerea puterii politice a liderilor locali, acţiuni de şantaj şi violenţă la comandă.

Tratamentul preferenţial pe care l-au primit membrii acestor trupe de elită, chiar şi în timpul administraţiei de la Kiev se menţine şi acum, când aceşti soldaţi au început să îngroaşe rândurile miliţiilor locale ce fac legea pe străzile Crimeei în ultima vreme.

Greşeala lui Turchynov a fost să dizolve aceste unităţi speciale, greşeală pe care mulţi lideri politici au facut-o înaintea lui. Chiar şi în Romania postdecembristă, dizolvarea Securităţii nu a făcut altceva decât să treacă aceste aptitudini unice pe care indivizii din trupele de elită le posedă, fie în subteran sau, de cele mai multe ori,  în domeniul privat. În Irak, administraţia americană a făcut acelaşi lucru când a înlocuit conducerea majoritar sunnită pentru o minoritate şiită, o mişcare ce trimis Irakul modern în haos şi violenţă, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru o naţiune predispusă la conflict. 

Dizolvarea trupelor militare sau grupărilor politice aflate la conducere nu a rezolvat probleme în trecut şi nu va fi o soluţie pe termen lung nici în cazul Ucrainei. Chiar dacă această decizie a fost luată sub presiunea activiştilor Euromaidanului, activişti ce au fost ţinta, şi nu de puţine ori, victimele violenţei Berkut.

O soluţie mai eficientă ar fi fost o restructurare a acestor trupe, cu o autoritate exercitată îniţial de Kiev şi o pregătire a Berkut pentru a face parte din unităţile de contraterorism, unităţi de care Ucraina va avea atât de multă nevoie ca partener sau membru UE. O soluţie bazată pe menţinerea securităţii regionale şi nu a unor gesturi politice menite să acumuleze capital electoral.

Însă, acestă soluţie s-ar putea să nu fie disponibilă pentru mult timp. Mulţi dintre soldaţii cu care am vorbit, cel puţin în Crimeea, sunt convinşi că vor să facă parte din forţele speciale ruse unde salariul, beneficiile dar şi condiţiile de pregătire sunt net superioare celor ucrainene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite