VIDEO Avionul de luptă european, supranumit „ucigaşul de Suhoi“, de care se tem cel mai tare piloţii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gripen

Avioanele militare Saab Gripen sunt cele mai de temut adversare ale aparatelor de vânătoare ruseşti Suhoi în lupta aeriană şi au „centură neagră“ în acest tip de bătălie, susţine comandantul forţelor aeriene suedeze.

Avionul de vânătoare suedez Gripen este făcut pentru a distruge Suhoiul rus, iar invizibilitatea aparatului rusesc nu înseamnă nimic , a spus comandantul forţelor aeriene suedeze, Mats Helgesson.

„Aparatul de luptă Gripen, în special modelul E, este conceput pentru a ucide Sukhoiul. Avem centură neagră“, a declarat Mats Helgesson citat de Business Insider.

Potrivit  media, avioanele de luptă ruseşti Suhoi şi-au câştigat faima datorită capacităţii lor de a păcăli avioanele de vânătoare americane în lupta aeriană şi de a efectua acrobaţii periculoase şi agresive, dar Gripen i-a descifrat secretul.

„Gripen nu poate transporta mai multe arme, nu are o invizibilitate reală şi nu este un avion cu o rază mare de acţiune. Nu este nici cel mai rapid şi nici cel mai ieftin. Dar are o particularitate care îl face un coşmar pentru avioanele de luptă ruseşti ", scrie Business Insider.

Justin Bronk, expert la Royal United Services Institute, a declarat că Gripen este mai presus faţă de celelalte în ceea ce priveşte eficienţa în războiului electronic şi bruiajul radar.

„Cu câţiva ani în urmă, piloţii de pe Gripen se săturaseră să fie ridiculizaţi de colegii lor germani ce pilotau Typhoon. Din această cauză au recurs la războiul electronic şi au dat o lovitură dură germanilor “, a spus Justin Bronk.

Potrivit acestuia, un „Gripen“ a putut apărea lângă aripa stângă a unui avion Typhoon fără a fi detectat folosind capacitatea de bruiaj a aparatului de fabricaţie suedeză.

„Pentru a învinge redutabilele avioane de vânătoare şi rachetele sol-aer ruseşti, Statele Unite s-au orientat în mare măsură spre avioanele invizibile (Stealth). Dar sistemele de păcălire a radarelor costă o avere şi trebuie să fie adaptate la forma avionului“, spune Business Insider, adăugând că dacă Rusia va descifra codul de detectare al avionului invizibil american F-35, cel mai scump din lume,  avantajul va fi pierdut.

„Dar Saab a adoptat o abordare diferită şi mai ieftină de combatere a avioanelor de vânătoare şi rachetele ruseşti, concentrându-se asupra atacului electronic, ceea ce le conferă un avantaj faţă de tehnologia stealth, deoarece acestea pot fi echipate cu noi software fără o reconstrucţie totală a aparatului de luptă“, a rezumat Justin Bronk.

Avionul de luptă multirole rusesc Su-57, de generaţia a V-a, cunoscut anterior ca T-50 PAK FA, a efectuat primul său zbor în 2010. Este proiectat să distrugă ţinte aeriene, terestre şi navale. De asemenea, este capabil să contracareze sistemele de apărare aeriană existente şi în curs de dezvoltare.

În februarie 2018, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a dezvăluit că două avioane Su-57 au fost testate în Siria.

În proiectarea aeronavei, care combină funcţiile avioanelor de vânătoare cu cele ale aparatelor de atac la sol, s-au folosit tehnologii stealth şi materiale compozite.

Potrivit anunţului preşedintelui Companiei Aeronautice Unificate,  Iuri Sliussar, în 2019 va începe livrarea în serie a acestui tip de avion pentru Forţele Aerospaţiale ruseşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite