VIDEO Cum arată colanul din aur masiv pe care îl va primi Macron în cursul ceremoniei de învestire în funcţia de preşedinte al Franţei

VIDEO Cum arată colanul din aur masiv pe care îl va primi Macron în cursul ceremoniei de învestire în funcţia de preşedinte al Franţei

Francois Hollande (dreapta) îi va preda ştafeta duminică lui Emmanuel Macron (stânga) FOTO Getty Images

Colanul pentru învestirea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei este gata, relatează „Le Parisien“, precizând că numele viitorului lider de la Elysee a fost gravat pe bijuterie, aşa cum cere tradiţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Colanul Legiunii de Onoare, ce are 16 zale, îi va fi oferit lui Macron duminică, în cursul ceremoniei de învestire.

Fiecare za reprezintă unul dintre domeniile importante pentru naţiune, precum apărarea, industria, muzica sau comerţul.

„Nu faceţi fotografii cu zaua noului preşedinte (cea a industriei şi comerţului - n. red.), el trebuie să fie primul care o descoperă oficial“, le-a cerut reporterilor francezi directorul casei de bijuterii Arthus-Bertrand, care a gravat numele viitorului lider de la Elysee.

În 2012, gravura s-a făcut cu laser, însă anul acesta, bijutierii au decis să o facă manual. „Oferă o mai mare profunzime, mai multă strălucire şi, în concluzie, o mai bună lizibilitate. De altfel, a trebuit să refacem numele lui Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, care au devenit mai puţin vizibile“, a spus artistul.

Colanul mai are în prezent numai trei zale negravate, astfel că ultimul nume va fi adăugat în 2032.

Colanul din aur masiv are un kilogram şi este al treilea cu acest nume, după cele realizate în timpul Imperiului şi al celei de a Treia Republici.

Bijuteria a fost purtată pentru prima dată de Vincent Auriol, în 1953.

Ultimul care a purtat la gât colanul, ce are în centrul monograma HP („Honneur et Patrie“, adică onoare şi patrie) a fost Georges Pompidou, în 1969.

După încheierea ceremoniei de învestire de duminică, obiectul preţios va fi trimis la muzeu, unde va putea fi admirat în următorii cinci ani. 


Le collier du président de la République gravé... de leparisien

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările