VIDEO Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: "Poziţia societăţii ucrainene a fost întotdeauna pro NATO"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excelenţa Sa, Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, preferă adevărul nu salvarea aparenţelor.
Excelenţa Sa, Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei în România, preferă adevărul nu salvarea aparenţelor.

Una este percepţia celor aflaţi departe de evoluţia unui conflict atipic, precum cel existent între Ucraina şi Rusia, alta este cunoaşterea - de la sursa autorizată, în cazul acesta printr-un dialog cu diplomatul numărul 1 al ambasadei ucrainene, în capitala României -, a unor realităţi aşa cum sunt, în linia întâi, a confruntării forţelor de sorginte imperială, cu unităţile armatei ucrainene.

Dialogul a fost posibil ca urmare a interesului Excelenţei Sale, Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, pentru informarea la timp, corectă, a jurnaliştilor români, cu ultimele evoluţii din Crimeea, teritoriu ocupat de Rusia, dar şi din partea răsăriteană a teritoriului ucrainean, unde acţionează separatişti, consideraţi acum, după mimatele alegeri, drept legitimi, de către preşedintele rus Vladimir Putin. 

Mulţumesc frumos domniţei Olena Kuzmenchuk, secretarul trei al ambasadei Ucrainei în România, pentru sprijinul profesional oferit în concretizarea dialogului realizat la postul de televiziune 6TV, în cadrul emisiunii "Valori euroatlantice".

Am inserat, mai jos, înregistrarea video a interviului cu diplomatul ucrainean şi câteva dintre afirmaţiile sale, de interes general.

Mulţumesc, şi pe această cale, consilierului ambasadorului Ucrainei, europeanul Vitalii Timish, pentru translaţia asigurată cu pertinenţă.

Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer:

* Noi, ca stat, Ucraina, salutăm orice fel de contacte şi suntem cointeresaţi ca rezultatul acestor întâlniri, indiferent în ce format au acestea loc, să aducă pace pe pământ ucrainean deoarece vorbim de vieţi omeneşti, pe care le pierdem în fiecare zi.

* Încă din perioada când era candidat, preşedintele Petro Poroshenko a declarat că principala lui misiune este de pacificator, de a aduce pacea pe pământ ucrainean. Nu au fost cuvinte goale.

* Preşedintele Ucrainei nu numai că a semnat acordurile de la Minsk, dar a şi încercat să le implementeze.

* Nimeni nu ştie ce se află în aşa zisele convoaie umanitare, deoarece acestea pătrund pe teritoriul ucrainean încălcând toate normele internaţionale, care reglementează asemenea acţiuni.

* De fiecare dată, după pătrunderea unor asemenea convoaie, pe teritoriul Ucrainei reîncep acţiunile separatiştilor.

* Se transportă, ca atare, armament, material de război, combustibil pentru vehiculele militare ş.a.m.d.

* Evenimentele din Ucraina au avut loc atunci când poziţia unor state din Europa şi din lume a fost şi este destul de reticentă şi reţinută. Dacă ar fi avut o altă reacţie, la momentul respectiv, poate nu s-ar fi ajuns la situaţia de astăzi.

* Nu putem exclude că ar fi cineva care să pregătească o primăvară rusească, poate chiar şi o iarnă rusească, Dar Ucraina nu s-a gândit niciodată la eventualitatea unui război, cu Rusia. Din păcate avem ceea ce avem.

* Ucraina a înţeles foarte bine care sunt intenţiile vecinului nostru.

* Partea ucraineană face tot ce este posibil ca să minimizeze jertfele.

* Aplicarea sancţiunilor economice, contra statului agresor, va fi mult mai eficace decât zăngănitul armelor. 

* Este vorba de o percepţie greşită, la Kremlin, a concepţiilor geopolitice, care a şi dus la ceea ce se întâmplă astăzi.

* Moscova niciodată nu a perceput fostele republici sovietice, dacă vorbim de Ucraina, Republica Moldova, Georgia ş.a.m.d., ca state indepente, care au dreptul la propria opţiune, inclusiv în politica externă.

* Garda Naţională a reapărut în Ucraina. Va fi, ca structură, în componenţa ministerului apărării.

* Ce va face Garda Naţională, în continuare, va depinde de ce va spune Parlamentul şi preşedintele.

* La baza acelor unităţi, ale Gărzii Naţionale, sunt acele detaşamente care au apărat Piaţa Independenţei, aşa zisul Maidan, în toamna anului trecut, şi la începutul anului curent.

* Fenomenul Euromaidanului şi evenimentele care se întâmplă astăzi, în partea de est a Ucrainei, nu au nimic de a face cu problema lingvistică.

* Dacă nu ar fi fost implicat factorul extern, acest fenomen al separatismului nici nu ar fi apărut.

* Referitor la problematica NATO şi atitudinea societăţii ucrainene faţă de Alianţa Nord-Atlantică, aş spune că, în principiu, în urma evenimentelor din Ucraina, din ultima perioadă, percepţia ucrainenilor nu s-a schimbat prea mult.

* Poziţia societăţii ucrainene a fost întotdeauna pro-NATO. Dar având în vedere că, în ultima vreme au avut loc schimbări de putere, cu orientări diferite, fiecare încerca să exploateze această temă în interesul propriu. De aceea, când apăreau unele rezultate sociologice, bineînţeles că erau măsluite, pentru a demonstra că politica autorităţilor care sunt la putere este susţinută de către populaţie.

* Cred că şi Budapesta va fi nevoită să se integreze în această poziţie a NATO şi a UE privind situaţia din Ucraina.

* Înţelegem foarte bine cine se află în spatele unor asemenea declaraţii, dacă vorbim de cele de la Budapesta.

* În Ucraina a fost adoptată legea lustraţiei şi ca urmare cel puţin 400 de oameni, care lucrau în funcţii importante de stat, inclusiv în intelligence, au fost pensionaţi.

* Va urma verificarea personalului, din structurile de forţă, din ministerul de interne, din serviciile de intelligence. Şi toate acestea vor fi eliberate de persoanele infiltrate din afară.

* Îmi dau foarte bine seama că niciodată nu o să putem garanta că în structurile de forţă ale Ucrainei nu o să rămână elemente care lucrează pentru alte părţi, dar pot garanta că se va face o curăţenie.

* Rusia, întotdeauna, a încercat să facă tot ce este posibil ca să facă din Ucraina, ca subiect, un obiect al relaţiilor internaţionale.

* Vecinii noştri polonezi au înţeles foarte bine că Ucraina nu este un sac cu cartofi, care poate fi împărţit între alte două persoane.

* Politica Ucrainei, faţă de Republica Moldova este constantă, adică îi respectă şi suveranitatea şi integritatea teritorială.

* Întâlnirea de la Kiev, a premierilor Ucrainei, Republicii Moldova şi României a demonstrat, din nou, că părţile caută un numitor comun în această chestiune, a integrităţii Moldovei.

* Recent a avut loc o vizită a ministrului de externe al Turciei la Kiev. Părţile ucraineană şi turcă au convenit că Turcia se va implica mai activ în problematica tătarilor din Crimeea.

* Viitorul Congres al tătarilor, din Crimeea, o să fie găzduit de către Turcia.

* Ceea ce s-a întâmplat în Georgia şi mai târziu în Ucraina demonstrează care este politica statului vecin rus, care sunt interesele acestuia, atitudinea sa faţă de alte state, care sunt membre ale comunităţii internaţionale, recunoscute de celelalte ţări.

* Ucraina încearcă să menţină bune relaţii cu toate statele.

* Poziţia Germaniei nu a permis Rusiei să escaladeze acest conflict.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite