VIDEO Ambasadorul polonez Marek Szczygiel: „Rusia priveşte NATO ca pe principalul său inamic“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marek Szczygiel: „Nimeni nu se îndoieşte, în Polonia, că trebuie să deţinem forţe armate puternice."
Marek Szczygiel: „Nimeni nu se îndoieşte, în Polonia, că trebuie să deţinem forţe armate puternice."

Optimist, ofensiv, iubindu-şi ţara mai presus de orice partizanat politic, cu convingeri euroatlantice inteligent şi convingător argumentate, ambasadorul Poloniei, în România, Excelenţa Sa, Marek Szczygiel este un interlocutor de excepţie, un exemplu de prestanţă diplomatică, demnitate naţională şi viziune constructivă, în veacul ce pare a fi cel al punerii sub semnul întrebării, a frontierelor naţionale.

La intrarea în platoul de filmare am menţionat distinsului diplomat polonez, şansa pe care Armata României mi-a oferit-o, aceea de a fi prezent la sediul Corpului Multinaţional de Nord-Est, cu sediul în Szczecin, unde viaţa a făcut să conduc centrul de informare al presei având în subordine peste o sută de ofiţeri şi subofiţeri aliaţi, la o demonstraţie de forţă a NATO, cu 60.000 de oameni, scoşi la încălzire, în anul 2002. 

Corpul Multinaţional de Nord-Est a fost creat la 18 septembrie 1999, fiind responsabil cu apărarea aliaţilor în zona baltică şi fiind încadrat cu generali şi ofiţeri polonezi, germani şi danezi.

Excelenţa Sa, Marek Szczygiel  nu a uitat acest detaliu şi la plecarea din platou a făcut o sugestie şi o remarcă. 

Sugestia fiind că emisiunea "Valori euroatlantice" ar fi trebuit să dureze mai mult.

Iar remarca, ce nu a mai avut când să o rostească, pe platoul de filmare, fiind aceea că sunt avute în vedere investiţii pentru modernizarea comandamentului Corpului Multinaţional de Nord-Est, a cărui insignă o reproduc mai jos şi pentru că am avut onoarea să o port la piept: 

Inserez, mai jos, câteva dintre afirmaţiile electrizante, de interes general, ale ambasadorului Poloniei şi imaginile video cu întregul dialog purtat cu Excelenţa Sa, Marek Szczygiel:

Într-adevăr, alocuţiunea preşedintelui Barack Obama, la Varşovia, a avut un mesaj foarte puternic. 

El a spus că, de acum, Polonia nu va mai fi niciodată singură. 

Acesta a fost un mesaj pe care l-au aşteptat nu doar politicienii din Polonia, ci şi oamenii obişnuiţi.

Polonia este una dintre ţările în care atitudinea pro-atlantică este foarte puternică. 

Relaţiile noastre cu Statele Unite şi simpatia polonezilor faţă de SUA sunt foarte puternice. 

Opinia publică poloneză consideră normal şi natural ca noi să ne implicăm în acţiunile care au ca obiect securitatea în anumite regiuni ale lumii, din moment ce şi noi aşteptăm ca şi alţii să se implice în asigurarea securităţii ţării noastre. 

Forţele noastre armate se bucură în Polonia de un respect şi de o încredere deosebită. 

Nimeni nu se îndoieşte că trebuie să deţinem forţe armate puternice. 

A existat un consens politic. 

Au fost conştienţi politicienii că trebuie să deţinem aceste capabilităţi, inclusiv aeriene. 

Aşa că achiziţionarea unui număr de 48 de avioane F-16 a fost rezultatul unui consens larg, social şi politic. 

A fost creată o linie specială de finanţare, aparte de bugetul de apărare. 

Încă din 2001 s-a reuşit adoptarea unei legi care a stabilit un nivel fix, al cheltuielilor pentru apărare – 1,95%, din PIB. 

Niciodată, în Polonia, pacifismul nu a fost foarte răspândit. 

Vorbesc de acel pacifism naiv, care a dus, în anumite ţări, la o scădere dramatică, îngrijorătoare a sumelor alocate apărării. 

Societatea poloneză este conştientă de poziţia sa în Europa şi lecţiile dureroase au rămas adânc înrădăcinate în memoria polonezilor. 

Polonia este în situaţia fericită, şi confortabilă, prin care deţine un buget suficient, în jur de 8 miliarde  de euro pentru apărare, pentru armată. 

Agresiunea armată a Rusiei şi anexarea Crimeii a schimbat, în mod dramatic, situaţia securităţii în Europa. 

Studiile făcute în Polonia arată că cetăţenii polonezi se simt foarte ameninţaţi. 

S-a evidenţiat cel mai mare nivel de ameninţare, după războiul din fosta Iugoslavie. 

NATO trebuie să revină la funcţia sa clasică şi tradiţională, de apărare a teritoriilor statelor membre. 

De la summitul Alianţei Nord-Atlantice, din septembrie, Polonia aşteaptă trei lucruri importante: 

1. Întărirea capacităţii NATO în ceea ce priveşte garanţii credibile de securitate, şi aceasta se poate realiza prin organizarea de exerciţii periodice, pe scenarii care vizează aplicarea articolului 5, într-o nouă abordare a distribuirii bazelor şi forţelor pe teritoriul statelor membre, cât şi prin revizuirea documentelor strategice care girează activitatea Alianţei. 

2. Vor trebui întărite relaţiile transatlantice, şi acest lucru presupune atât o reimplicare sporită a SUA în securitatea statelor europene, cât şi o mai mare răspundere din partea statelor europene. Aşadar se pune punct acelei scăderi continue a fondurilor alocate forţelor armate.

3. O nouă abordare a relaţiilor cu partenerii. Deci şi o nouă abordare a relaţiei cu Rusia. Pentru că nu mai poate fi vorba de relaţii ca până acum. Având în vedere că Rusia evident priveşte NATO ca pe principalul său inamic. Pe de altă parte trebuie intensificată colaborarea cu ceilalţi parteneri, cu Ucraina şi Moldova. E foarte bine că se va deschide un birou de legătură, al NATO, cu Republica Moldova, la Chişinău. Trebuie o relaţie mai strânsă şi cu ceilalţi parteneri, care nefiind în tratat au totuşi nişte capacităţi importante, cum este Suedia, cum este Finlanda.

Acest summit este o ocazie deosebită, pentru ca NATO să îşi confirme importanţa şi utilitatea.

Aşa că am putea să îi fim şi recunoscători preşedintelui Putin, că a mobilizat Alianţa pentru o astfel de activitate.

Şi sper ca aceste efecte pozitive să se manifeste, pe termen lung, cu rezultate bune, pentru Polonia şi România.

Costurile pe care le plăteşte Rusia, pentru anexarea peninsulei Crimeea vor fi din ce în ce mai mari.

Rusia este mult mai dependentă de veniturile pe care le are de pe urma exportului de petrol şi gaze pe care îl face în Europa, decât invers.

50% din exporturile ruseşti merg către Uniunea Europeană şi doar 6% din exporturile UE sunt destinate Rusiei.

Deci, cine de cine depinde?

În momentele de ameninţare, când trebuie să se manifeste colaborarea polono-română suntem parteneri deja verificaţi, de încredere.

Parteneriatul Strategic, dintre Polonia şi România o să împlinească anul acesta cinci ani.

Eu consider că am reuşit ca acele declaraţii politice iniţiale să le umplem de conţinut.

Nu este vorba doar de chestiunile legate de securitate şi apărare – poate că acestea sunt cele mai palpabile -, însă s-au intensificat şi contactele interumane.

Dar şi între diverse medii, la nivel de parlament, de administraţii locale, întâlniri ale tinerilor.

Ideea este că această colaborare trebuie să aibă loc acolo unde este interes, unde este nevoie de ea, şi nu doar organizări în mod artificial, de întâlniri care nu au nicio finalitate.

****************************************************************

În semn de apreciere deosebită a contribuţiei Excelenţei Sale, ambasadorul Marek Szczygiel, la consolidarea Parteneriatului Strategic, dintre România şi Polonia, directoarea postului 6TV, doamna Olga Croitoru, a oferit distinsului oaspete Placheta de Onoare. 

Fiind invitat să inaugureze Cartea de Onoare a postului 6TV, ambasadorul polonez a mulţumit pentru invitaţia de a fi prezent la emisiunea "Valori euroatlantice", unde a avut oportunitatea să abordeze probleme curente ale securităţii euroatlantice. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite