VIDEO 131 de răniţi şi peste 100 de zboruri anulate în urma violenţelor izbucnite la Barcelona după condamnarea liderilor catalani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 131 de persoane au fost rănite în urma violenţelor izbucnite pe străzile din Barcelona, ca urmare a condamnării a nouă lideri separatişti catalani în legătură cu rolul pe care l-au jucat în tentativa de proclamare a independenţei regiunii, în 2017. Cel puţin 45 de zoruri au fost anulate şi alte zeci au avut întrârzieri, marţi, pe aeroportului din Barcelona din cauza protestatarilor.

Catalunia se pregătea marţi pentru noi proteste, după ce mii de activişti separatişti au blocat, luni, aeroportul din Barcelona pentru a denunţa condamnarea de către Curtea Supremă Spaniolă a liderilor lor la pedepse grele de închisoare.

Mai multe drumuri şi căi ferate au fost blocate marţi de protestatari, aşteptând noi instrucţiuni de la misterioasa organizaţie „Tsunami Democrat” care a făcut apel, luni, pe reţelele de socializare, la blocarea aeroportului.

Mulţi şi-au luat concediu pentru a protesta. Între aceştia şi Carles Navarro, un consultant în vârstă de 49 de ani, care vrea să atragă atenţia Europei. „Facem acest lucru pentru a provoca cea mai mare jenă posibilă, astfel încât să afecteze toată lumea, vom vedea dacă îşi dau seama şi se implică” în conflict, a explicat el.

Dorind să-i imite pe protestatarii pentru democraţie din Hong Kong, separatiştii au venit la proteste cu maşina, transportul public sau pe jos şi au blocat accesul spre aeroport până târziu în noapte şi s-au confruntat cu poliţia care  a fost nevoită să recurgă şi la gaze lacrimogene.

Îndemnul care circulă pe reţelele de socializare este: „Hai să facem din Catalunia un nou Hong Kong”.

Cel puţin 45 de zboruri au fost anulate, iar alte zeci au avut întârzieri, marţi, pe aeroportul din Barcelona El Prat din cauza prezenţei protestatarilor care denunţau condamnarea politicienilor catalani. Traficul feroviar este de asemenea perturbat în această regiune.

Greve ale studenţilor şi marşurile de protest sunt programate cel puţin până vineri, când organizaţiile pro-independenţă, Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural, au convocat o manifestaţie de masă la Barcelona.

Fostul şef al ANC şi cel al Omnium, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, se numără printre cei nouă separatişti condamnaţi luni.

 

În protestele de luni au fost rănite 131 de persoane, dintre care 115 la aeroport, iar 27 au fost transportate la spital.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Fernando Grande-Marlaska, a declarat marţi că acţiunile poliţiei regionale catalane şi ale forţelor de securitate ale statului, pentru restabilirea ordinii şi siguranţei în Catalonia, s-au desfăşurat cu "proporţionalitate, profesionalism şi eficienţă".

Există încă unele probleme pe mai multe căi ferate din cauza daunelor şi a sabotajelor la unele echipamente.

Între timp, guvernul regional catalan preconizează marţi o reuniune extraordinară a cabinetului pentru a stabili un răspuns la sentinţa Tribunalului Suprem care a decis pedepse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru nouă lideri ai tentativei ilegale de independenţă a Cataloniei din 2017.

Zeci de mii de protestatari revoltaţi au ieşit pe străzile din Barcelona luni după condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti catalani rolul lor în asigurarea secesiunii Cataluniei în 2017. Manifestanţii au încercat să  blocheze Aeroportul din Barcelona.

Poliţia antirevoltă a atacat sute de protestatri că au încercat să intre în terminal. Aceştia din urmă au răspuns aruncând cu pietre, sticle li alte obiecte în poliţie. 

În total, 108 zboruri au fost anulate, potrivit managerului aeroportului Aena. Mulţi călători au fost nevoiţi să-şi lase vehiculele pe autostradă pentru a ajunge la terminal pe jos cu valizele. Seara, zeci de mii de manifestanţi au ocupat centrului metropolei catalane, pentru un miting planificat pentru câteva zile. „Străzile vor fi întotdeauna ale noastre”, au strigat ei, fluturând steaguri catalane.

Şi traficul feroviar a fost afectat de manifestaţiile violente de la Barcelona, 50 de curse fiind anulate.

Sute de studenţi şi funcţionari protestează în diferite zone din Barcelona, blocând mai multe străzi în apropierea sediilor unor instituţii guvernamentale.

Manifestaţii similare se desfăşoară şi în alte localităţi din Catalonia, cum ar fi Girona şi Lleida.

Quim Torra, liderul Guvernului regional de la Barcelona, a denunţat decizia instanţei supreme, catalogând-o drept "un act de răzbunare, nu un act de justiţie".

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat, luni, 9 foşti lideri separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare, relatează Euronews.

Cu toţii au fost găsiţi vinovaţi de răzvrătire pentru rolul avut în tentativa eşuată din 2017 de proclamare a independenţei regionale. Cea mai aspră sentinţă a primit-o Oriol Junqueras, care a condus partidul Esquerra Republicana, condamnat totodată pentru fraudă.

Alţi trei foşti lideri judecaţi au fost achitaţi. Procesul a început în luna februarie, judecătorii ascultând peste 300 de mărturii. Separatiştii catalani au acuzat magistraţii spanioli de lipsă a imparţialităţii.

Condamnaţii se mai pot adresa Curţii Constituţionale şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Totodată, a fost înnoit ordinul de arestare şi extrădare a lui Carles Puigdemont, care era lider regional la 1 octombrie 2017, în ziua referendumului ilegal de independenţă, refugiat ulterior în Belgia.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că hotărâra Curţii Supreme, care a condamnat la închisoare nouă lideri separatişti catalani, confirmă faptul că mişcarea de independenţă a Cataloniei a fost înfrântă. Cei nouă politicieni şi activişti separatişti au primit condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare pentru rolul pe care l-au avut în acţiunile pro-independenţă din 2017. Premierul spaniol a mai spus că liderii separatişti nu au fost judecaţi pentru viziunile şi ideile lor, ci pentru acţiunile criminale pe care le-au comis. O sentinţă de 13 ani de închisoare a fost pronunţată pe numele fostului vicepreşedinte al Cataloniei, Oriol Junqueras.

Liderul catalan, Oriol Junqueras: Un nou referendum privind independenţa Cataloniei e inevitabil

Un nou referendum privind independenţa Cataloniei este inevitabil, a declarat fostul fostul număr doi al executivului catalan, Oriol Junqueras, condamnat luni la 13 ani de închisoare de Curtea Supremă a Spaniei, în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017, potrivit Reuters.

În primul interviu după sentinţa de luni, acordat prin e-mail agenţiei de presă britanice, Oriol Junqueras a afirmat că sentinţele dictate contra sa şi altor opt foşti lideri ai separatiştilor catalani au făcut ca mişcarea pentru independenţa Cataloniei să devină mai solidă şi mai hotărâtă.

„Lucrul de care sunt sigur este acela că acest conflict urmează să fie soluţionat prin intermediul urnelor de vot. Suntem convinşi că mai devreme sau mai târziu un referendum este inevitabil, pentru că altfel cum se poate face auzită vocea cetăţenilor?“, a scris Junqueras din detenţie, adăugând că nu regretă decizia de organizare a referendumului din 2017.

El a precizat că foştii lideri catalani condamnaţi luni de Curtea Supremă a Spaniei intenţionează să conteste sentinţele la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Întrebat ce mesaj ar transmite mişcării de independenţă după sentinţele primite luni, Oriol Junqueras a răspuns: „Acela că vom continua şi nu vom renunţa întrucât nu am făcut-o niciodată şi nu o facem nici acum, acela că închisoarea şi exilul ne-au făcut mai puternici şi ne fac şi mai decişi, dacă acest lucru este posibil, în convingerile noastre profund democratice“'.

Şi liderul regional catalan Quim Torra a declarat marţi că guvernul său va continua să susţină dreptul Cataloniei la autodeterminare, la o zi după ce Curtea Supremă a Spaniei a condamnat la închisoare nouă lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa din 2017 de obţinere a independenţei, transmite Reuters.

Torra a arătat într-o conferinţă de presă că verdictul de luni limitează diferite drepturi considerate anterior garantate.

"Trebuie să apărăm în continuare dreptul Cataloniei la autodeterminare. (...) Cea mai pozitivă soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii este referendumul", a mai arătat Torra. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite