Victimele preoţilor catolici acuzaţi de pedofilie, prezente la Conclav

Victimele preoţilor catolici acuzaţi de pedofilie, prezente la Conclav

Printre miile de pelerini prezenţi la Vatican pe durata Conclavului se numără şi reprezentanţi ai victimelor preoţilor acuzaţi de pedofilie. FOTO Reuters

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au făcut apel la victimele preoţilor acuzaţi de pedofilie să vină la Vatican. Persoanele care susţin că au fost abuzate şi se află acum la Vatican spun că vor să participe la Conclav pentru a se asigura că toţi cardinalii electori vor ţine cont de scandalurile de pedofilie din Biserică şi că nu vor alege un arhiepiscop care a închis ochii sau chiar muşamalizat astfel de situaţii.

Evenimentele care tulbură liniştea Conclavului au început de dimineaţă, când cardinalii catolici nici nu se strânseseră încă pentru a participa la slujba oficiată în mod tradiţional înainte ca procesul pentru alegerea următorului papă să înceapă. 

„Dacă Biserica va alege un nou papă cu un bilanţ modest în lupta cu preoţii pedofili, atunci înseamnă că nu s-a schimbat nimic”, a declarat James Salt, director al Asociaţiei Catolicilor Uniţi, pentru agenţia de ştiri AFP. 

Nu este singura organizaţie cu o astfel de retorică prezentă la Vatican în timpul Conclavului, care durează de regulă trei zile. 

Prezentă la Roma şi foarte activă în ultimele zile, Asociaţia Americană pentru Victime – Snap a publicat o listă cu „12 nenorociţi”, printre care şi Scola şi arhiepiscopul canadian Marc Quellet, un alt fruntaş în cursa pentru Sfântul Scaun, şi-i îndeamnă pe electori să nu-i voteze din cauza pasivităţii faţă de abuzurile preoţilor catolici. 

În Mexic, 23.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer ca Norberto Rivera, cardinal mexican, să nu aibă dreptul de a participa la Conclav. Rivera este acuzat că a acoperit cazul lui Marciel Maciel, fondatorul Congregaţiei Legionarilor lui Cristos. Maciel, care a murit în 2008, a fost acuzat de pedofilie şi abuzare de minori. 

O petiţie similară a circulat şi în Belgia, unde s-a cerut ca Godfried Danneels, un alt cardinal catolic. În Italia, o victimă a denunţat în acelaşi fel prezenţa cardinalului Domenico Calcagno, iar americanii au cerut ca Roger Mahony, un alt cardinal, să nu participe la Conclav. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: