„Vestele galbene“, în război cu presa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezi cântă în timpul protestului vestelor galbene pe Champs-Elysées lângă Arcul de Triumf la Paris Franţa FOTO Guliver / Getty Images / Chris McGrath

Protestele organizate de „vestele galbene“ în acest weekend au dezvăluit o faţă a mişcării de protest mai puţin cunoscută până acum. Protestatarii au atacat violent reprezentanţii presei, au vorbit despre anumiţi jurnalişti din Franţa şi au blocat distribuţia mai multor ziare.

Sâmbătă, în timpul actului 9 al manifestaţiilor “vestelor galbene”, au fost agresaţi mai mulţi jurnalişti.

La Rouen, o echipă a postului LCI, formată din doi jurnalişti şi două gărzi de corp, a fost atacată de mai multe persoane prezente la manifestaţii. Una dintre gărzile de corp a suferit o fractură de piramidă nazală şi a ajuns la spital. Grupul TF1 a anunţat că va depune plângere împotriva agresorilor.

La Paris, o altă echipă LCI a fost atacată de manifestanţi şi o jurnalistă a fost aruncată la pământ. Ea a fost protejată apoi de alţi protestatari.

Tot sâmbătă, la Toulon, doi jurnalişti care filmau pentru AFP au fost goniţi de aproximativ zece persoane, care au lovit şi camera de luat vederi, dar şi pe reprezentanţii agenţiei de presă. “Am primit lovituri în spate, în cameră… Şi o lovitură cu piciorul în şold”, a povestit unul dintre ei, care s-a refugiat într-un restaurant.

La Marsilia, o jurnalistă de la France 3 şi doi fotografi din presa locală au fost împiedicaţi să îşi facă meseria de câţiva manifestanţi. Jurnaliştii au fost nevoiţi să se îndepărteze. “Jurnaliştii nu fac nimic altceva decât să mintă”, li s-au adresat protestatarii.

La Toulouse, o jurnalistă de la La Depeche du Midi, care s-a refugiat în maşina sa, a fost ameninţată de unii manifestanţi că va fi scoasă din maşină şi violată. Ea a scăpat cu ajutorul a două “veste galbene”.

Secretarul general al organizaţiei Reporters sans frontières (RSF), Christophe Deloire, a tras un semnal de alarmă după violenţele de sâmbătă, din timpul manifestaţiilor “vestelor galbene”, care au avut ca ţintă jurnalişti, relatează Le Monde.

“Incontestabil, ieri s-a depăşit o limită. Ne aflăm în faţa unei situaţii care este foarte gravă şi se poate înrăutăţi”, a spus Deloire la BFMTV.

El le-a cerut responsabililor politici să condamne actele de violenţă şi ca persoanele care vorbesc în numele “vestelor galbene” să se desolidarizeze de agresori. Totodată, Deloire şi-a exprimat aprecierea faţă de “vestele galbene” care au încercat să îi protejeze pe jurnaliştii atacaţi de manifestanţi.

Reprezentantul RSF a atras atenţia asupra faptului că unii protestatari practică “un şantaj antidemocratic inacceptabil”, ei gândind astfel: “Dacă nu relataţi evenimentele exact cum le auzim, atunci avem dreptul să vă batem şi, să spunem asta: să vă linşăm”.

Una dintre caracteristicile mişcării anti-guvernamentale „vestele galbene“ care a luat naştere în noiembrie este lipsa de încredere sau chiar ura pe care mulţi dintre protestatari o simţeau faţă de presa franceză. Sentimentul anti-media a crescut în rândul mişcării de la începutul protestelor.

Jurnaliştii cu experienţă din Franţa susţin că nivelul atacurilor nu are precedent. În vreme ce unii atribuie atacurile violente militanţilor de extrema-dreapta care s-au alăturat protestelor, este cert că sentimentul general de neîncredere faţă de presă îi face pe demonstranţi să scandeze împotriva ziarelor şi posturilor de televiziune din ţară.

Cele mai numeroase pancarte folosite în acest weekend la protest de către persoanele adunate la Palatul Seraucourt îi cereau demisia lui Macron. Cu toate acestea, Macron şi guvernul său nu au rămas unicele ţinte ale resentimentului public- printre pancarte se aflau şi mesaje îndreptate împotriva unor publicaţii importante precum BFM, CNews şi LCI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite