„Vestele galbene“ cer demisia lui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al „Vestelor galbene“ la Paris FOTO EPA-EFE
Protest al „Vestelor galbene“ la Paris FOTO EPA-EFE

„Vestele galbene“ au ieşit din nou în stradă în Franţa, protestatarii denunţând eşecul negocierilor cu Guvernul şi cerând demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

„Vestele galbene“ au ieşit în stradă în Franţa în cadrul celei de-a treia săptămâni de mobilizare antiguvernamentală.

Pe lângă plângerile aduse scăderii calităţii vieţii, protestatarii au cerut astăzi demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Apeluri în acest sens au fost auzite atât la Marsilia, cât şi la Paris.

La Paris, ciocniri au avut loc între protestatari şi forţele de ordine. Plecaţi de la Arcul de Triumf, manifestanţii au încercat să rupă un cordon de securitate, dar au fost respinşi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Potrivit autorităţilor, circa zece persoane au fost rănite, printre ele numărându-se şi trei poliţişti. Totodată, circa 60 de manifestanţi au fost reţinuţi.

Lansată acum două săptămâni în Franţa, iniţial ca un protest paşnic faţă de creşterea taxelor la carburanţi, mişcarea „Vestelor galbene“ s-a transformat apoi în manifestaţii, uneori violente, împotriva Guvernului şi preşedintelui Emmanuel Macron şi s-a extins de vineri la Bruxelles.

La Bruxelles, poliţia belgiană a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii adunaţi în centrul oraşului.

Demonstraţia neautorizată a început paşnic, însă a degenerat în violenţă pe măsură ce oamenii, unii dintre ei cu măşti sau glugi, au încercat să treacă de cordoanele poliţiei.

„Demisia, Michel”, au scandat oamenii vineri. Premierul belgian Charles Michel, un aliat liberal al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi-a arătat simpatia joi faţă de problemele oamenilor, dar a adăugat: „Banii nu cad din cer“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite