Veneţia: referendum pentru separarea de Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veneţienii sunt aşteptaţi în perioada 16-21 martie la un referendum care vizează pronunţarea asupra chestiunii independenţei oraşului şi a regiunii înconjurătoare Veneto faţă de Italia, potrivit BBC.

Locuitorii oraşului şi localităţilor adiacente, care formează provincia Veneto, intenţionează să-şi exprime opinia asupra statutului provinciei în componenţa Italiei. De asemenea, se vor exprima în privinţa statutului Veneţiei în calitate de membru al UE şi NATO.

Referendumul a fost organizat de activişti şi partide locale care îşi doresc înfiinţarea unui stat independent numit „Republica Veneţia”, informează BBC

Votul a început duminică, iar urnele rămân deschise până la sfârşitul acestei săptămâni.

Organizatorii referendumului au fost inspiraţi de exemplul Scoţiei care va organiza, în septembrie, un referendum pentru  independenţa, precum şi de  cel al Cataloniei, unde aproximativ jumătate din populaţie vrea ruperea de Spania.

În jur de două treimi din cele patru milioane de alegători ai regiunii ar fi în favoarea separării de Italia, potrivit unor sondaje recente ale căror rezultate au fost prezentate de organizatorii referendumului.

Intenţia autorităţilor locale din Veneţia de a încerca obţinerea independenţei faţă de conducerea de la Roma poate fi înţeleasă prin prisma decalajelor care există în Italia între regiunile mult mai bogate ale nordului şi cele mai puţin dezvoltate din sud. De asemenea, o altă temă invocată de politicieni veneţieni este „conducerea ineficientă şi coruptă a Romei”.

Cu toate acestea, referendumul din această săptămână are un caracter consultativ, fără a avea efecte juridice, însă un rezultat pozitiv ar putea însemna începerea demersurilor de declarare unilaterală a independenţei faţă de guvernul de la Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite