Vaticanul condamnă caricatura din numărul special al Charlie Hebdo în care Dumnezeu apare ca asasin

Vaticanul condamnă caricatura din numărul special al Charlie Hebdo în care Dumnezeu apare ca asasin

FOTO Facebook Petra Fleischmanová

Caricatura din săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo care îl prezintă pe Dumnezeu înarmat, sub titlul „După un an, asasinul este în continuare liber“, omite să amintească faptul că numeroşi demnitari religioşi au condamnat violenţa în numele religiei, scrie marţi cotidianul Vaticanului, citat de AFP şi Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

La împlinirea unui an de la atentatul terorist în redacţia sa, Charlie Hebdo a lansat miercuri un număr special. Pe prima pagină, Dumnezeu apare cu barbă, înarmat cu un Kalaşnikov şi în îmbrăcăminte pătată cu sânge. Acest număr urma să fie editat într-un milion de exemplare, dintre care câteva zeci de mii sunt destinate străinătăţii.

„Episodul nu reprezintă o noutate: în spatele drapelului înşelător al unei laicităţi fără compromis, săptămânalul uită încă o dată că atâţi demnitari religioşi de toate apartenenţele nu încetează să repete, respingând violenţa în numele religiei. Utilizarea lui Dumnezeu pentru a justifica ura este o adevărată blasfemie, cum a spus în mai multe rânduri papa Francisc“, subliniază Osservatore Romano în ediţia sa de marţi.

„În alegerea lui Charlie Hebdo există tristul paradox al unei lumi din ce în ce mai atente la corectitudinea politică până în punctul de a atinge ridicolul, dar care nu vrea nici să recunoască, nici să respecte credinţa în Dumnezeu a oricărui credincios, oricare ar fi religia sa“, mai scrie cotidianul Vaticanului.

Jurnalul îl mai citează pe preşedintele Consiliului francez al cultului musulman, Anouar Kbibech, care a apreciat că această caricatură „îi răneşte pe toţi credincioşii din diverse religii“ şi nu ajută la coeziunea societăţii franceze într-un moment dificil.

Anul trecut, în avionul care îl aducea din Filipine, papa Francisc apreciase că libertatea religioasă şi libertatea de exprimare sunt două valori inalienabile. Dar el adăugase că libertatea de exprimare nu trebuie utilizată pentru ofensă şi insultă. Dacă un prieten „spune o grosolănie despre mama mea, el trebuie să se aştepte să primească un pumn“, argumentase Francisc, simulând gestul unei loviri cu pumnul, notează Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările