Varşovia cere explicaţii Berlinului în legătură cu recentele atacuri teroriste comise în Germania

Varşovia cere explicaţii Berlinului în legătură cu
recentele atacuri teroriste comise în Germania

Premierul polonez Beata Szydlo FOTO AFP

Guvernul polonez a cerut Germaniei „explicaţii“ în legătură cu atacurile sângeroase care au fost comise în această ţară în ultimele zile, după ce în unul dintre ele a fost ucisă şi o cetăţeană poloneză, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„De mai multe săptămâni, în fiecare zi auzim vorbindu-se despre atacuri teroriste. Aceste ultime evenimente au afectat şi cetăţeni polonezi“, a declarat marţi în faţa jurnaliştilor şefa Guvernului polonez, Beata Szydlo.

Un refugiat sirian de 21 de ani a ucis duminică, în cursul unei dispute, o poloneză de 45 de ani cu o macetă. Atacul a avut loc într-un restaurant din oraşul Reutlingen, în sud-vestul Germaniei. Alte câteva persoane au fost rănite. Poliţia germană a calificat cazul drept o dramă pasională.

El se înscrie totuşi în o serie de alte tragedii: atentatul sinucigaş revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic în apropierea locului unde se desfăşura un festival de muzică, atacul cu toporul şi împuşcăturile soldate cu o baie de sânge la Munchen.

„Statul polonez are obligaţia să ceară explicaţii despre ceea ce s-a petrecut, o informare onestă, pentru că toate acestea se desfăşoară de cealaltă parte a frontierei noastre“, a declarat şefa Guvernului conservator polonez, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski a denunţat la rândul său, luni, responsabilitatea Germaniei pentru această serie de atacuri sângeroase.

„Serviciile de securitate şi politicienii germani poartă responsabilitatea pentru securitatea în Germania. Aşteptăm să ne explice pentru ce au loc aceste acţiuni“, a declarat şeful diplomaţiei poloneze, citat de agenţia oficială locală PAP.

„Suntem asiguraţi că deschiderea Europei şi acceptarea unui val atât de important de migranţi nu vor provoca probleme. Or, se dovedeşte că da“, a insistat Waszczykowski, a cărui ţară adoptase o poziţie foarte fermă împotriva cotelor europene obligatorii de imigrare şi care rămâne extrem de reticentă faţă de primirea refugiaţilor pe teritoriul său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: