Val de revoltă în Ucraina. Femeile-soldat, puse să mărşăluiască pe tocuri: „O idee stupidă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu soldaţi femei exersând pe tocuri pentru parada militară  FOTO captură Ministerul Apărării
Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu soldaţi femei exersând pe tocuri pentru parada militară  FOTO captură Ministerul Apărării

Fotografii oficiale cu femei din armata ucraineană pe tocuri exersând pentru parada militară de luna viitoare, cu ocazia aniversării a 30 de ani de independenţă ,după prăbuşirea URSS, au stârnit indignarea aleşilor din parlament, relatează The Guardian.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini cu soldaţi femei din armata ucraineană mărşăluind în pantofi negri cu toc mediu (circa 7 centimetri).

„Azi pentru prima dată antrenamentele se desfăşoară pe tocuri. E un pic mai dificil decât cu bocanci dar ne străduim”, se arată pe site-ul Ministerului Apărării care citează o cadetă.

Un număr de deputate apropiate de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko au venit în Parlament cu perechi de pantofi îndemnându-l pe ministrul apărării să-i încalţe el însuşi la parada militară.

„Nu ne putem gândi la o idee mai stupidă şi mai dăunătoare”, a comentat Inna Sovsun, din partidul Golos, indicând riscurile asupra sănătăţii fizice.

Totodată, ea a subliniat faptul femeile din armată îşi riscă vieţile în aceeaşi măsură ca bărbaţii şi nu merită să fie„ luate în râs”.

Olena Kondratiuk, vicepreşedinte al parlamentului a spus că autorităţile ar trebui să prezinte scuze pentru acest gest de „umilire” al femeilor şi să deschidă o anchetă.

Aceasta a subliniat că peste 13.500 de femei au luptat în conflictul dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, în estul ţării, început în 2014 şi soldat cu mii de morţi.

Mai mult de 31.000 de femei sunt înrolate în forţele armate ucrainene dintre care mai bine de 4000 au grade de ofiţeri.

Valul de revoltă s-a extins şi pe reţelele sociale unde a stârnit critici dure.

„Povestea unei parade pe tocuri este o ruşine”, a apreciat comentatorul Vitali Portnikiv pe Facebook,observând că unii oficiali ucraineni au mentalitate „medievală”.

Un alt comentator, Maria Şapranova, a acuzat Ministerul ucrainean al Apărării de „sexism şi misoginie”.

„Tocurile înalte reprezintă o batjocorire a femeilor impusă de industria frumuseţii”, a scris ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite