Vaccinul Sputnik, motiv de scandal. Rusia cere Slovaciei să-i returneze dozele şi acuză Bratislava de sabotaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Sputnik covid coronavirus FOTO Shutterstock
Vaccin Sputnik covid coronavirus FOTO Shutterstock

Slovacia a achiziţionat primele 200.000 de doze de vaccin Sputnik, deşi vaccinul nu a fost aprobat deocamdată în Europa.

Rusia cere Slovaciei să returneze cele 200.000 de doze de vaccin Sputnik şi o acuză de fake news şi sabotaj. Scandalul a început după ce agenţia de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunţat, joi, că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit din Rusia diferă de cele evaluate de cercetătorii internaţionali şi de agenţia de reglementare europeană, transmite Digi 24.

Agenţia slovacă a realizat că vaccinul primit diferă de vaccinul care este, în acest moment, evaluat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Agenţia slovacă a mai precizat că dozele care au ajuns în Slovacia au, de asemenea, caracteristici diferite de cele folosite în studiile şi evaluările publicate de jurnalul ştiinţific The Lancet.

În schimb, Fondul suveran rus, care se ocupă de comercializarea vaccinului Sputnik, neagă acuzaţiile şi spune că Slovacia a făcut un „act de sabotaj. Fondul cataloghează drept „fake news” afirmaţiile agenţiei din Slovacia şi spune că vaccinul nu a fost testat într-un laborator autorizat, încălcându-se contractul dintre cele două ţări.

Fondul suveran rus a cerut returnarea tuturor dozelor de vaccin, ca urmare a multiplelor încălcări ale contractului.

Slovacia este al doilea stat din UE care cumpără vaccinul Sputnik, după Ungaria. Deşi acest vaccin nu are aprobarea autorităţilor de reglmentare europene, Ungaria a început campania de vaccinare anti-COVID-19 cu produsul rusesc. Slovacia l-a înregistrat ca medicament dar a solicitat o evaluare din partea agenţiei de reglementare a ţării.

Două milioane de doze de vaccin Sputnik ar fi trebuit să ajungă în Slovacia. Această achiziţie a dat naştere unui scandal în urma căruia premierul slovac Igor Matovic a demisionat pe 30 martie. El a fost acuzat că decizia de a cumpăra doze de vaccin din Rusia a fost luată doar de două dintre cele patru partide aflate în coaliţia de guvernare.

Citeşte şi:

Rusia a confirmat că va dona 182.000 doze de vaccin Sputnik V pentru Republica Moldova

Bavaria încheie un „contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite