Vaccinul rusesc anti-COVID-19, testat pe mii de cetăţeni ungari. Restricţiile, prelungite în ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Între 3.000 şi 5.000 de cetăţeni ai Ungariei urmează să participe la studiile clinice ale vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, a anunţat ministrul ungar al Resurselor Umane, Miklos Kasler, potrivit Reuters.

Ungaria vrea să achiziţioneze vaccinul Sputnik V şi chiar să-l producă pe teritoriul său, a anunţat Miklos Kasler.

Potrivit ministrului de la Budapesta, între 3.000 şi 5.000 de ungari urmează să participe la studiile clinice ale vaccinului respectiv.

Decizia de a produce vaccinul rusesc ar putea fi fără precedent pentru un stat membru UE şi o nou afront al Budapestei la adresa Bruxellesului, după cel cu privire la blocarea bugetului multianual UE şi a planului de relansare post-COVID-19. Ori, în virtutea regulamentelor din UE, Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) înainte de a putea fi comercializat în oricare dintre cele 27 de state din blocul comunitar. Sputnik V a stârnit însă numeroase îndoieli în rândul comunităţii ştiinţifice după ce a fost omologat fără să fie încheiat toate etapele de testare. Mulţi au considerat această decizie drept politică, în spiritul asigurării supremaţiei pe cale propagandistică.

Între timp, potrivit Reuters, Ungaria şi-a asigurat deja peste 12 milioane de doze de vaccinuri fabricate de companii farmaceutice occidentale. În plus, poartă discuţii cu China şi cu Israel în vederea achiziţionării altor potenţiale vaccinuri anti-COVID-19.

Pe de altă parte, Ungaria va menţine până la 11 ianuarie restricţiile menite combaterii noului coronavirus, inclusiv interdicţia de circulaţie nocturnă, care va rămâne în vigoare şi în noaptea de Anul Nou.

Premierul Viktor Orban a cerut populaţiei să respecte aceste măsuri în aşteptarea începerii campaniei de vaccinare.

„Soluţia este vaccinul. Mâine (marţi, n. red.) va fi lansat registrul prealabil şi toţi vom putea fi vaccinaţi”, a spus Orban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite