Vacanţa copiilor, coşmarul imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii români din Spania şi Italia nu au cu cine să îi lase pe cei mici La începutul vacanţei de vară, care bate la uşă în cele două ţări, pentru familiile de români din

Părinţii români din Spania şi Italia nu au cu cine să îi lase pe cei mici

La începutul vacanţei de vară, care bate la uşă în cele două ţări, pentru familiile de români din Spania şi Italia apar mai multe cheltuieli în plus.

Mamele care muncesc nu au în grija cui să-i lase pe cei mici. Pentru că doar foarte puţine dintre ele au în ţara de rezidenţă rude apropiate, care să se ocupe de copii pe perioada celor trei luni de vacanţă, româncele se descurcă fiecare cum poate.

Foarte multe sunt nevoite chiar să renunţe la locul de muncă pentru a avea grijă de aceştia. Altele îi trimit în România, cu însemnate sacrificii financiare.

Ajutor de la Crucea Roşie

În Spania, puţine sunt familiile care îşi permit să plătească o bonă. Adelina David (28 de ani), originară din Bistriţa, stabilită lângă Madrid, lucrează şase ore pe zi, ca menajeră.

"În timpul anului, îl duc pe băieţelul meu, Richard, în vârstă de numai zece luni, la creşă. În perioada verii, în timp ce lucrez, îl las în grija cumnatei şi a soacrei mele, care sunt şi ele în Spania", spune Adelina.

Mariana Liutic (38 de ani), din Botoşani, este de 12 ani în Spania. "Pentru mine, este mai rentabil să stau acasă şi să am grijă de fetiţele mele, Andreea (14 ani) şi Maria Isabel (2 ani), decât să mă duc la muncă. Lucram doar cu jumătate de normă, pe un salariu de aproximativ 500 de euro. Să plătesc 400 de euro unei bone, pentru a le supraveghea în lipsa mea, nu-mi permit", afirmă Mariana.

Nu vor să-i lase în grija altora

Pe lângă aceste alternative, în perioada iulie-septembrie sunt deschise şcolile de vară, care percep taxe între 250 şi 600 de euro.

Aici, cei mici asistă la cursuri şi ateliere de lucru. O alternativă, de data aceasta gratuită, o constituie supravegherea copiilor de către voluntarii Fundaţiei Crucea Roşie.

"Voluntarii noştri au grijă de copii, merg cu ei la plimbare sau la cinema. Spre deosebire de sud-americani, foarte puţini români îşi lasă copiii la Crucea Roşie. Româncele preferă să aibă ele grijă de cei mici sau să apeleze la prieteni şi rude apropiate", spune Carolina de la Vega, voluntară la Crucea Roşie, pentru "Adevărul".

Soacre de sacrificiu

Soluţia cea mai sigură şi cea mai ieftină pe care o au părinţii români este aceea de a îi chema, vara, pe bunici din România, pentru a avea grijă de copii. În felul acesta, familiile petrec mai mult timp împreună, iar mămicile au siguranţa că cei mici sunt bine îngrijiţi.

Un alt avantaj este că bunicii nu trebuie plătiţi. "Fata şi ginerele meu muncesc, aşa că vin eu să am grijă de nepotul meu, Sebi, pentru ca părinţii lui să-şi poată păstra locurile de muncă", spune dâmboviţeanca Mariana Solomon (60 de ani). "Îmi place că îmi pot învăţa nepotul să vorbească româneşte", încheie bunica.

Între bunici şi Playstation

Pentru românii din Italia, soluţia cea mai simplă şi la îndemână pare clasica vacanţă la bunici. Dar nici aceasta nu este aşa simplă deoarece copiii nu pot trece vama decât însoţiţi de părinţi.

Altfel, este necesară o procură, care se obţine cu multe bătăi de cap. Una dintre variante este un drum în ţară, doar pentru a lăsa copiii. Lupaşcu Mirel (39 ani), stabilit la Roma, are un băiat de 9 ani: "E obositor, dar nu am ce face, aici copilul nu are cu cine se juca".

Prilej de promovare

Familia Florea, stabilită în Fonte Nuova (periferia Romei): "Mergem în august acasă cu toţii, până atunci o să călărească Playstation-ul". Pentru că nu le este chiar la îndemână petrecerea concediului în ţară, multe familii rămân în Italia. Florin Derihaci, stabilit în Spinete (140 km nord de Napoli), are doi copii, un băiat de 13 ani şi o fată de 7 ani.

"Rămânem în Italia. Băieţelul va merge în tabără la mare, iar fetiţa va rămâne cu mama acasă. Angela Nicoară, profesoară de limba şi literatura română la Ladispoli (30 km de Roma), a venit cu o idee interesantă: "Majoritatea copiilor vor merge în ţară cu familiile. Le-am cerut elevilor să aducă din vacanţă fotografii sau vederi din România şi le vom afişa pe un panou. Vom promova astfel turismul şi obiceiurile româneşti".

Vacanţă eşalonată

Dacă în Spania, perioada de vacanţă a elevilor este stabilită la nivel naţional, începând cu 25 iunie, în Italia, copiii românilor termină şcoala în funcţie de regiunea în care locuiesc, după programul:

6 iunie - Molise
7 iunie - Basilicata, Calabria, Campania, Emiglia-Romagna, Friuli Venezia-Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Piemonte, Sicilia, Toscana, Umbria, Veneto, Valle d'Aosta
10 iunie - Puglia, Sardegna, Provincia Autonomă Trento
11 iunie - Liguria
14 iunie - Abruzzo, Provincia Autonomă Bolzano

Să plătesc 400 de euro unei bone nu-mi permit
Mariana Liutic, Madrid

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite