Retragerea Beatei Szydlo de la conducerea cabinetului a marcat cea mai agitată zi de la preluarea puterii de către populiştii de dreapta ai formaţiunii "Dreptate şi Justiţie"(PiS), în urmă cu mai bine de doi ani. Deşi Syzdlo a supravieţuit unei moţiuni de cenzură iniţiate de liberalii Platfomei Civice (PO), în final ea a cedat presiunii acumulate după ce, la începutul lunii octombrie, anunţase o remaniere guvernamentală.

Morawiecki ar putea scoate Polonia din izolare

După lungi speculaţii, joi seara a fost anunţată schimbarea: Szydlo va fi înlocuită de puternicul ministru al economiei şi vice-premier Mateusz Morawiecki. Schimbarea este cu atât mai surprinzătoare, cu cât Morawiecki - fost bancher cu evidente calităţi de lider - este considerat a fi un spirit independent, care ar putea deveni periculos chiar şi pentru liderul PiS Jaroslaw Kaczynski.

Situaţia a fost diferită în cazul lui Szydlo. Nu de puţine ori ea a lăsat impresia că nu reuşeşte să facă faţă intelectual provocărilor funcţiei, problemele fiind evidente în timpul summiturilor comunitare. Szydlo a rămas însă întodeauna fidelă şefului partidului. Kaczynski speră ca prin noul premier, Polonia să iasă din izolarea internaţională. Morawiecki este considerat drept „chipul zâmbitor al PiS“, ceea ce nu se poate pretinde despre mai degrabă încruntata Szydlo. Dar ea se bucura de simpatia electoratului, în timp ce, potrivit unui sondaj recent, pe Morawiecki nu îl cunosc decât 20 la sută dintre cei intervievaţi. Situaţia se va schimba. El va prelua prerogativele funcţiei marţea viitoare. Cabinetul său va sta în picioare însă de abia după Anul Nou.

Ce se întâmplă cu Szydlo? „Dorim să joace în continuare un rol important în guvern“, a anunţat purtătoarea de cuvânt a formaţiunii, Beata Mazurek, alimentând astfel speculaţiile referitoare la remanierea guvernamentală. Potrivit unor surse din interiorul partidului, Szydlo ar urma să devină vicepremier, fără a se şti încă ce resort va conduce.

Reforma justiţiei supusă votului

Suprinzătoarea schimbare survine în toiul scandalului iscat de contestata reformă a justiţiei. După trei luni de aşteptare, textul de lege este supus astăzi votului în Sejm, Camera Superioară a Parlamentului de la Varşovia. Vizate sunt modificări la nivelul Curţii Supreme precum şi în Consiliul Naţional al Magistraturii. Atât liberalii din opoziţie cât şi Comisia Europeană critică planurile considerându-le un amestec în independenţa justiţiei.

Ambele legi au fost respinse de preşedintele Andrej Duda, în vară, când acesta s-a folosit de dreptul de veto, după cele mai mari proteste publice din ultimii ani. Partidul a suferit atunci o scindare care persistă încă, unii vorbind deja despre formarea unui nou partid prezidenţial. Duda nu comentează.

În schimb, el a promis că va înainta Parlamentului propriile sale viziuni de reformare a justiţiei. În septembrie, a prezentat două texte modificate pe care le-a supus atenţiei deputaţilor. În mare, Duda solicită mai multe drepturi pentru opoziţie în alegerea judecătorilor şi o selectare mai puţin dură a judecătorilor de la Curtea Supremă. Iniţial, PiS propusese demiterea tuturor judecătorilor Curţii Supreme şi noi numiri. Acum, circa 40 la sută îşi vor pierde locul de muncă, adică toţi judecătorii care au împlinit 65 de ani. Aşa încât şi contestata preşedintă a Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, va trebui să renunţe la post, deşi mandatul ei se termină abia în 2019.

Legile preşedintelui au fost „diluate“

În dezbaterile din ultimele săptămâni, PiS a modificat textele depuse de Duda. Peste 30 de schimbări a suferit propunerea legislativă. Criticii susţin că din proiectul lui Duda nu prea a mai rămas mare lucru. În paralel, au avut loc negocieri între preşedinţie şi conducerea partidului, chiar şi tete-a-tete-uri între Duda şi Kaczynski, astfel încât preşedintele să nu mai apeleze la dreptul de veto.

Soluţia de compromis la care au ajuns Duda şi Kaczynski vizează componenţa Consiliului Ministerial. Nu mai este pentru nimeni un secret că Duda vrea să-l schimbe pe contestatul ministru al apărării, Antoni Macierewicz. Nu de puţine ori conflictul dintre cei doi a ajuns în atenţia opiniei publice. Şi nici şeful justiţiei, Zbigniew Ziobro nu este prieten cu Duda. Ambii au studiat dreptul la Cracovia şi se află de multă vreme în concurenţă.

Schimbările din guvern par a fi cunoscute deocamdată doar de Kaczynski şi de noul premier Morawiecki. Aşa încat speculaţiile vor continua, până la prezentarea noului cabinet de la Varşovia.

Articol publicat de Deutsche Welle  (Autor: Paul Flückiger / Alina Kühnel)