Va ieşi Marea Britanie din Uniunea Europeană? Ascensiunea unui partid discret sprijină teoria

Va ieşi Marea Britanie din Uniunea Europeană? Ascensiunea
unui partid discret sprijină teoria

Premierul britanic David Cameron a dat asigurări că nu doreşte ca ţara lui să iasă din UE FOTO Reuters

Când premierul britanic David Cameron a oferit mult aşteptatul său discurs cu privire la Uniunea Europeană ceva mai devreme luna aceasta, publicul britanic a ascultat cu interes.

Ştiri pe aceeaşi temă


Potrivit unui articol apărut în revista “Time”, euroscepticii speră că acesta va semnala o modificare radicală a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Europa. Alţii, inclusiv primii 10 oameni de afaceri din Marea Britanie, se tem că o renegociere ar putea crea un mediu de afaceri nesigur în ţară.

Acest scenariu părea îndepărtat cândva, dar tot mai mulţi britanici se pare că s-ar bucura de un asemenea deznodământ, potrivit sondajelor de opinie.

Nigel Farage, liderul Partidului Independent din Marea Britanie, a profitat de asta. Până de curând, PIMB era un partid mic care nu părea că ar avea prilejul de a face valuri în politica naţiunii, comentează “Time”. Cu toate acestea, partidul său antieuropean a devenit foarte popular în ultimele luni.

Un sondaj de opinie din 5 ianuarie plasează PIMB pe cea de-a treia poziţie în preferinţele politice ale britanicilor, cu un procent de 16%. Şi deşi oamenii tind să spună adesea că rezultatele unor astfel de sondaje nu reflectă realitatea, PIMB s-a descurcat bine şi la recentele alegeri.  Cu toate acestea, partidul  mai are încă de câştigat locuri în Parlament şi, până în 2012, nu a avut un impact politic semnificativ.

Cu toate acestea, partidele eurosceptice cresc în sondaje în toată Europa, în contextul crizei. În toată Europa, numai 31% dintre participanţii la un sondaj de opinie aveau încredere în stabilitatea Uniunii Europene. În Marea Britanie, procentul era de numai 16% şi, pe măsură ce austeritatea îşi arată colţii, mesajele politice ale PIMB au găsit un teren fertil pe care să fie plantate.

Discursul premierului britanic David Cameron a fost unul împăciuitor, acesta declarând că vrea să renegocieze relaţia Marii Britanii cu Europa, nu să rupă cu totul legăturile. Una dintre problemele pe care le-ar implica ieşirea Marii Britanii din zona euro este legată de americani, vocea statutului britanic fiind esenţială pentru SUA.

Farage, pe de altă parte, este încrezător că ascensiunea partidului său va avea un impact de lungă durată.

“De acum în cinci ani, PIMB va fi schimbat faţa politicii britanice”,
a declarat el pentru cotidianul “The Guardian”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările