Ursula von der Leyen, la al doilea său discurs despre starea Uniunii Europene: Accent pe COVID-19, apărare şi modificările climatice

Ursula von der
Leyen, la al doilea său discurs despre starea Uniunii Europene: Accent pe COVID-19, apărare şi modificările climatice

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat miercuri, în discursul său anual despre starea Uniunii, în Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară la Bruxelles, că CE urmează să doneze 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 ţărilor sărace, până la jumătatea lui 2022, şi a pledat în favoarea unei Uniuni Europene a Apărării, relatează Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedinta CE a anunţat în această alocuţiune că UE urmează să doneze, până la jumătatea lui 2022, 200 de milioane de doze suplimentare împotriva COVID-19 ţărilor sărace.

UE a promis deja alte 250 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 ţărilor sărace.

„Este o investiţie solidară şi este totodată o investiţie în sănătatea mondială”, a declarat, în Parlament, von der Leyen.

Ea a subliniat că peste 70% dintre adulţii europeni sunt vaccinaţi, însă „mai puţin de 1% de doze de vaccin (anti-COVID-19) au fost administrate în ţări sărace”.

Von der Leyen a anunţat că, în afara livrării a 700 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor membre UE, Uniunea a livrat tot atâtea unui număr de 130 de ţări.

„Suntem singura regiune din lume care a făcut acest lucru”, a subliniat ea.

„Prima şi cea mai urgentă prioritate a noastră este să accelerăm vaccinarea globală”, a subliniat von der Leyen, apreciind că „la un nivel de mai puţin de 1% de doze de vaccin anti-COVID-19 administrate în ţările sărace, amploarea nedreptăţii şi nivelul urgenţei sunt evidente”

Apărare

Ursula van der Leyen a pledat în favoarea implementării unei „Uniuni Europene a Apărării”.

„Ceea ce ne reţine este lipsa noastră de voinţă politică”, a subliniat ea.

Preşedinta CE a insistat asupra riscurilor reprezentate de infracţionalitatea cibernetică.

În timpul preşedinţiei franceze a UE, în prima jumătate a lui 2022, urmează să aibă loc un summit pe tema apărării europene.

Afganistan

Ursula van der Leyen a insistat de asemenea asupra atenţiei pe care UE o acordă situaţiei în Afganistan.

După preluarea puterii de către talibani, la 15 august, UE „se află alături de poporul afgan”, a subliniat ea.

Von der Leyen promite un ajutor umanitar suplimentar UE destinat populaţiei afgane în valoare de 100 de milioane de euro.

UE a anunţat deja o creştere de patru ori a ajutorului său umanitar destinat Afganistanului, care atinge 200 de milioane de euro în 2021.

Acesta este al zecelea discurs despre starea Uniunii şi al doilea al Ursulei Von der Leyen.

Eurodeputaţii urmează să-şi expime opinia cu privire la activitatea şi proiectele CE după discurs.

Planul de relansare post-COVID-19, în valoare de 807 miliarde de euro, destinat relansării economiilor statelor membre UE, este unul dintre principalele puncte de interes

Eforturile UE în lupta împotriva modificărilor climatice şi în apărarea statului de drept figurează, de asemenea, în discurs.

„Vom propune acum o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice până în 2027”, a spus von der Leyen.

Totodată, Uniunea Europeană îşi va dubla finanţarea pentru a proteja natura şi a opri declinul biodiversităţii la nivel mondial, în special pentru ţările cele mai vulnerabile, a mai anunţat şefa Comisiei Europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările