Ursula von der Leyen: UE va răspunde cu sancţiuni „masive” în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat joi Rusia că se va confrunta cu sancţiuni economice şi financiare „masive” din partea UE dacă va ataca Ucraina, transmite Reuters.

„Dacă situaţia se deteriorează, dacă vor avea loc orice atacuri împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, vom reacţiona prin sancţiuni economice şi financiare masive. Comunitatea transatlantică este fermă în această privinţă”, a spus von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos, ţinut online în acest an.

„Nu acceptăm încercarea Rusiei de a împărţi Europa în sfere de influenţă. Dacă vor fi atacuri, suntem pregătiţi”, a insistat preşedinta Comisiei Europene.

Acum o săptămână, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, spaniolul Josep Borrell, a atras atenţia că Rusia încearcă să creeze diviziuni între Statele Unite şi blocul comunitar şi să reconstituie blocul geopolitic sovietic prin „provocarea” pe care a lansat-o via Ucraina asupra securităţii europene.

În opinia şefului diplomaţiei europene, propunerile de securitate prezentate de Rusia către SUA şi NATO „contravin principiilor arhitecturii de securitate europene”. Acestea sunt însoţite de „ameninţarea deschisă din partea Rusiei cu lansarea de acţiuni militare dacă nu sunt îndeplinite exigenţele”, avertizează Josep Borrell.

Rusia cere NATO să-şi oprească extinderea şi nu îşi ascunde dorinţa de a încadra Ucraina în sfera sa de influenţă, o logică specifică Războiului Rece respinsă de aliaţii occidentali.

„Ambiţia autorităţilor ruse este să sfideze ordinea politică şi de securitate născută după Războiul Rece”, semnalează Borrell.

Moscova, adaugă el, „acţionează acum ca o putere revizionistă”, repunând în discuţie principii pe care le-a acceptat la sfârşitul secolului trecut, precum acela că fiecare ţară îşi poate alege liber organizaţiile şi tratatele din care să facă parte.

Şeful diplomaţiei europene face apel la o „poziţie unită a UE” şi la „fundamentarea unui rol” în faţa acestei atitudini revizioniste a Moscovei.

Borrell propune trei căi de acţiune în privinţa Rusiei: revenirea la principiile generale ale arhitecturii de securitate, aşa cum derivă din Actul de la Helsinki, Carta de la Paris, acordul NATO-Rusia sau documentul de la Viena al OSCE, stabilirea unui „mecanism de gestionare a crizelor mai eficient” cu Moscova şi crearea de mecanisme permanente şi operative de prevenire a conflictelor şi măsuri de sporire a încrederii, mai ales în privinţa manevrelor militare.

Potrivit lui Borrell, UE a transmis clar Rusiei că „orice mişcare suplimentară împotriva Ucrainei va avea costuri reale şi consecinţe masive”.

„Nu suntem o alianţă militară, dar dispunem de forme şi modalităţi de a promova interesele noastre de securitate şi pe cele ale partenerilor”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite