Ursula von der Leyen este noua şefă a Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA EFE Patrick Seeger
Ursula von der Leyen FOTO EPA EFE Patrick Seeger

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a fost validat marţi, cu 383 de voturi pentru, la conducerea Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, este noua şefă a Comisiei Europene. O apropiată a lui Merkel, von der Leyen a fost validată cu 383 de voturi pentru - nouă voturi peste pragul necesar -, 22 de abţineri şi 327 de voturi împotrivă. Rezultatul votului a fost anunţat de noul preşedinte al Parlamentului European, italianul David Sassoli.

Noua şefă a Comisiei Europene promite o poziţie fermă în privinţa statul de drept, egalitate de gen între comisarii din echipa sa şi triplarea bugetului pentru programul Erasmus.

Cine este Ursula von der Leyen, noua şefă a Comisiei Europene

Von der Leyen va prelua mandatul la 1 noiembrie, odată cu retragerea actualului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Ea devine astfel prima femeie aleasă la conducerea Executivului comunitar.

„Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi“, a declarat von der Leyen în discursul susţinut în Parlamentul European pentru apărarea candidaturii.

Ea a mai afirmat că, în primele 100 de zile de mandat ca preşedintă a Executivului comunitar, va propune o legislaţie prin care Europa să devină „primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050“.

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat „pregătită“ pentru o nouă amânare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.

Într-o primă reacţie după anunţarea rezultatului, von der Leyen a declarat că este în faţa unei mari responsabilităţi şi că munca ei începe din acest moment. Ea a mai spus că are drept obiectiv o Europă unită şi puternică.

Acum cinci ani, luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene cu 422 de voturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite