Ursula von der Leyen: Luptăm împotriva unui număr în creştere de fraude cu vaccinuri anti-COVID-19. Întrebare pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Comisia Europeană (CE) îşi intensifică acţiunile de combatere a fraudelor cu vaccinuri împotriva COVID-19 şi de tragere la răspundere a celor responsabili, a dat asigurări miercuri Ursula von der Leyen. Cu acest prilej, şefa CE a adresat o întrebare Rusiei.

„Într-o criză ca asta vor exista mereu persoane care încearcă să profite de problemele altora. Şi vedem un număr în creştere de fraude şi tentative de fraudă” legate de vaccinuri anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă.

„Luptăm împotriva acestui trend”, a dat asigurări ea, potrivit Reuters.

Preşedinta Comisiei Europene a avertizat asupra riscurilor legate de achiziţionarea de vaccinuri anti-COVID-19 de pe piaţa neagră.

Cu aceeaşi ocazie, von der Leyen s-a întrebat de ce Rusia oferă vaccinul său Sputnik V altor ţări deşi populaţia sa nu a fost încă vaccinată într-o proporţie suficientă, notează Reuters. 

„Ne întrebăm în continuare de ce Rusia oferă, teoretic, milioane şi milioane de doze, deşi nu a realizat progrese suficiente în vaccinarea propriilor cetăţeni. Asta este o întrebare la care ar trebui să se răspundă”, a subliniat şefa CE.

De ce nu se vaccinează Putin cu Sputnik V?

Deşi promovează Sputnik V aproape la fiecare intervenţie publică, totuşi preşedintele rus Vladimir Putin ezită să folosească acest vaccin.

Întrebat de ce ezită Putin să-şi administreze Sputnik V, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vinerea trecută că şeful său urmează un program de vaccinare care presupune să fie imunizat mai întâi împotriva altor infecţii, precum gripă şi pneumonii. „Imunizările nu pot fi înghesuite, trebuie să fie distanţate”, a susţinut Peskov.

În noiembrie anul trecut, când testele clinice pentru Sputnik V erau în faza a treia, Kremlinul anunţa că Putin nu poate fi injectat cu un ser necertificat. Se întâmpla la doar câteva zile de la un summit online G20 unde Rusia recomanda vaccinul şi se oferea să-l distribuie ţărilor „în nevoie”. Şi se întâmpla totodată la mai bine de trei luni de la omologarea Sputnik V deşi era abia în fază incipientă de testare.

Ruşii, la fel ca Putin, nu se grăbesc să se vaccineze cu Sputnik V. Kommersant relata săptămâna trecută că Putin ar fi dezvăluit unui grup de jurnalişti ruşi că se va imuniza în toamnă. Peskov a contrazis această versiune, precizând că, de fapt, Putin a menţionat mai multe variante, deşi de regulă imunizarea antigripală se face toamna.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite