Uragan în spaţiul Frăţiei Slave: acuzaţii de spionaj a Rusiei în Serbia, cu ceva bulgar la mijloc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legăturile frăţiei slave propovăduite de Rusia lui Putin cu statele balcanice, de data aceasta Serbia şi Bulgaria, s-au cutremurat puternic în urma unui scandal enorm de spionaj.

Înainte de a sosi miercuri, 4 decembrie, în vizită în Rusia, Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a denunţa operaţiunea complexă de spionaj a adjunctului ataşatului militar rus la Belgrad, col. Georgy Kleban, filmat cu un lt. col al armatei sârbe, identificat Z.K, căruia i-ar fi transmis o pungă cu bani pentru serviciile sale. De altfel, premierul sârb a anunţat că serviciile sârbe identificaseră nu mai puţin de 10 tranzacţii în întâlniri ale spionilor ruşi din GRU cu cel puţin trei surse ale Armatei Sârbe.

Spionaj calificat al GRU, serviciile militare ruse, în Serbia

De această dată, nu a fost vorba despre serviciile sârbe care au dat drumul public la înregistrări video sau/şi audio despre întâlniri şi spionaj calificat al ruşilor în Serbia, ci despre o sursă necunoscută care ar fi pus pe Youtube înregistrarea momentului. De aici încep speculaţiile, care merg de la nevoia Guvernului sârb de a acoperi un scandal de trafic de arme cu un scandal de impact care să concentreze atenţia publică, mergând până la atenţionarea unui serviciu de informaţii occidental care a expus cazurile de spionaj pentru a forţa Serbia, ţară apropiată Rusiei, să ia măsuri în aceste cazuri.

Două state au fost implicate direct sau indirect în acest caz: Bulgaria - de care s-ar lega apariţia videoclipului cu pricina – şi Statele Unite, care au reacţionat vehement pentru a cere Serbiei să-şi apere interesele şi să ia măsuri drastice şi Rusiei să nu mai atenteze la stabilitatea statelor din Balcanii de Vest. Iar schimbul de opinii oficiale dublat de acuzaţii reciproce şi încercarea de a da vina pe o provocare a Vestului(Rusia) sau pe serviciile bulgare(parlamentari sârbi pro-ruşi) au complicat şi mai mult situaţia.

Preşedintele Serbiei a anunţat că, în ciuda acestei acţiuni de spionaj - despre care a vorbit deja cu Ambasadorul rus la Belgrad, adresându-i o singură întrebare, De ce?, cu referire la loialitatea şi cooperarea sârbo—rusă care nu ar trebui să genereze aceste acţiuni ostile, rezervate de obicei duşmanilor – Vucici a anunţat că Serbia nu-şi va altera doctrina neutralităţii faţă de blocurile militare, cu această ocazie, şi nu se va alătura nici NATO, aşa cum nu s-a alăturat CSTO, Organizaţia de Securitate Colectivă a Rusiei din spaţiul post-sovietic. Mesajul are sens după ce, în urmă cu nici o lună, Serbia s-a alăturat ca asociat Uniunii Economice Euro-asiatice, invocând mesajul dat de către UE către care aspiră prin respingerea-prin veto-ul Franţei – a deschiderii negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Reacţia Moscovei: Este o provocare! Serbia: de vină pentru scurgere e Bulgaria!

La Moscova, reacţiile au fost furibunde, şi au plecat de la reacţia purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a acuzat o provocare menită să creeze „o anumită impresie“, şi că asemenea provocări au loc regulat în apropierea unor întâlniri de vârf sârbo-ruse sau a Rusiei cu diferiţi oficiali. În acelaşi timp, Dmitri Pskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunţat că e sigur că aceste acţiuni nu sunt în măsură să afecteze bunele relaţii dintre Rusia şi Serbia şi nu vor afecta nici conţinutul vizitei lui Vucici la Moscova.

Bulgaria a intrat în scandal din două motive: mai întâi, Christo Grozer, journalist bulgar care lucrează la publicaţia britanică Bellingcat, a fost primul care a divulgat faptul că pe imaginile video avem de a face cu Georgy Kleban, ofiţer al GRU, acoperit ca adjunct al ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Belgrad, lucru confirmat de Radiio Europa Liberă. Apoi Milovan Drecun, deputat sârb, a acuzat direct Bulgaria de menţinerea unei reţele de spionaj în Serbia, ameninţând integritatea teritorială a Serbiei şi sprijinind independenţa Kosovo alături de Austria şi Germania.

Imediat după acest atac, Ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin – considerat extrem de apropiat de preşedintele Vucici - a atacat tot Bulgaria, reproşându-i ingerinţa în treburile interne sârbe, şi faptul că nu lasă Serbia să-şi aleagă prietenii şi duşmanii, ca orice stat independent, adăugând faptul că Bulgaria ar înarma teroriştii şi că i-ar fi competitor direct în vânzările de armament, producând acelaşi tip de armament ca Serbia la intreprinderea militară din Krusik, şi dând atacuri constante la industria de apărare sârbă.

Atacul a părut nedrept şi fără legătură, dar aceasta a fost reacţia directă a ministrului sârb al Apărării faţă de implicarea presupusă şi rolul jurnalistului bulgar în afacerea divulgării spionajului rus în Serbia. A acuzat numărul de arma bulgare care ajung în mâinile teroriştilor şi, indirect, fără să pronunţe explicit, implicarea serviciilor secrete bulgare, care ar avea interese şi reţea în Serbia şi ar fi făcut înregistrările respective, în publicarea video-ului anonim pe Youtube.

MAE bulgar: Ruşii plăteau reţeaua, nu bulgarii!

Bulgaria a reacţionat şi ea, prin ministrul de Externe Ekaterina Zaharieva, care a readus lucrurile la realitate: „pe video-ul respectiv nu se vede nici un ofiţer de intelligence bulgar recrutând militari superiori sârbi, ci ofiţerul serviciilor altei ţări (cu referire la Rusia). Respingem aceste alegaţii. Bulgaria a fost întotdeauna un sprijin pentru Serbia, suntem perplecşi la alegaţiile formulate de către oficiali şi parlamentari sârbi şi le respingem cu fermitate“, susţine ministrul de Externe bulgar.

În dezbatere a fost antrenat şi ministrul Apărării bulgar, Krasimir Karakachanov, care a susţinut: „Faptul că Serbia are probleme nu înseamnă că Bulgaria trebuie sacrificată, sau folosită pentru a deturna atenţia de la problemele interne ale Serbiei. Orice parlamentar poate să spună ce vrea, dar lucrurile spuse nu au nimic de a face cu realitatea, nu există şi nu sunt adevărate“. Explicaţia dată de de Atlantic Council din Bulgaria este că, fabricând un scandal artificial cu vecinii, cercurile pro-ruse de la Bulgrad vor să distragă atenţia de la spionajul rus în Serbia.

Cert este că şi Bulgaria iese dintr-un scandal de spionaj recent cu Rusia, în octombrie 2019, când liderul organizaţiei bulgare „Rusofili“, Nikolay Malinov, a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei iar un diplomat rus a fost expulzat fără ca Rusia să facă o mişcare similară de retorsiune. Malinov a fost eliberat pe cauţiune şi a părăsit ilegal Bulgaria, pentru a fi decorat la Moscova, la 4 noiembrie, cu o medalie din partea Preşedintelui Putin, după care a revenit în ţară.

SUA au fost implicate în scandal prin acuzarea directă a Rusiei că destabilizează Europa şi prin cererea directă adresată Serbiei să ia măsuri şi să acţioneze pentru sancţionarea operaţiunilor de spionaj împotriva Serbiei. Se pare că aceste presiuni publice au făcut ca Preşedintele Vucici să-şi asume public în conferinţă de presă, devoalarea tuturor acestor operaţiuni şi tot această avertizare publică şi plasarea anonimă a înregistrării video pe Youtube cu plata de către GRU a ofiţerilor sârbi a generat şi chemarea ambasadorului rus la Preşedinte pentru a i se cere explicaţii.

Rusia acuză: Operaţiune specială occidentală de compromitere la Belgrad!

De altfel Kremlinul a sugerat că statele occidentale(fără referire directă, de această dată, la SUA sau Bulgaria) încearcă să discrediteze Rusia şi să crească presiunea asupra Serbiei pentru a afecta legăturile sale politice, militare şi economice cu Moscova, totul generat de bătălia geopolitică pentru controlul în Balcani. „Suntem preocupaţi de relaţiile improprii şi ingerinţa Rusiei în Serbia. SUA susţine eforturile Serbiei de investigare a incidentului şi solicităm guvernului să tragă la răspundere pe cei responsabili pentru aceste activităţi ilegale susţine Departamentul de Stat. „Guvernul rus încearcă să destabilizeze Europa prin presiune militară, activitate cibernetică maliţioasă şi influenţă malignă în multe state aliate, partenere şi prietene Statelor Unite. Am fost foarte clari cu Guvernul rus la cele mai înalte nivele: trebuie să oprească activităţile destabilizatoare din întreaga lume.“

SUA sunt nemulţumite de modul în care Serbia aplică sancţiunile împotriva Rusiei şi a făcut numeroase presiuni pentru ca multe din achiziţiile militare făcute să nu aibă loc. Matthew Palmer, a reproşat desfăşurarea de armament rusesc în Serbia şi perspectiva achiziţiei de armament rusesc suplimentar, de către Serbia, în timp ce Thomas Zarzecki, oficial al Departamentului de Stat responsabil cu sancţiunile asupra industriei de apărare ruse după anexarea Crimeii, s-a întâlnit cu oficiali sârbi la 8 noiembrie, fără ca datele despre vizita sa să fie făcute publice.

Pe de altă parte, Serbia a fost şi ea vizată de o operaţiune specială ce ameninţa cu asasinarea lui Vucici, la scurt timp după ce, în 2016, de pe teritoriul sârb şi cu operative din Serbia, GRU a lansat o operaţiune specială în Muntenegru, care trebuia să ducă la asasinarea premierului în timpul alegerilor pentru a bloca aderarea la NATO. Complotul a fost dejucat, iar Vucici a primit ajutor gratuit în aeronave ruseşti pentru a-i permite lui Patrushev, şeful Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei, să plece cu ofiţerii GRU ruşi şi cu cei recrutaţi în Serbia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite