UPDATE VIZE pentru Canada: Nu ne dau vize, le blocăm în Parlamentul European acordul de liber schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţi români, bulgari şi cehi din Parlamentul European avertizează Canada că ar putea bloca acordul de liber schimb pe care îl negociază în prezent cu UE dacă nu rezolvă favorabil problema vizelor pentru cetăţenii din ţările lor.

Europarlamentarii din statele amintite i-au transmis o scrisoare pe această temă premierului Canadei, Stephen Harper.

Eurodeputatul român Sebastian Bodu (Partidul Popular European) este co-semnatarul acestei scrisori împreună cu Antonya Parvanova (ALDE) din Bulgaria şi Pavel Poc (S&D) din Republica Cehă. Cei trei eurodeputaţi provin, pe de-o parte, din cele trei state membre UE pentru care Canada menţine regimul vizelor şi, pe de altă parte, din primele trei grupuri politice, ca mărime, din Parlamentul European.

Regim abuziv pentru trei ţări europene

„Românii, bulgarii şi cehii continuă să aibă nevoie de vize pentru a călători în Canada de teama valului de cereri de azil politic care ar putea urma drept consecinţă a ridicării acestora. În loc însă să modifice regimul de acordare a azilului politic, astfel încât să fie eliminată posibilitatea folosirii acestei proceduri în mod abuziv de către anumiţi cetăţeni români, bulgari si cehi, autorităţile canadiene preferă să mentină vizele pentru toţi", a declarat Sebastian Bodu. Cei trei co-semnatari ai scrisorii îi amintesc premierului Stephen Harper că UE şi Canada negociază, în acest moment, un vast acord de liber schimb, care urmează să ajungă spre aprobare în Parlamentul European în prima parte a anului viitor, iar soarta lui depinde de votul eurodeputaţilor.

Ce înseamnă acordul de liber schimb pentru Canada

Miza acordului de liber schimb pe care Canada îl negociază de doi ani cu Uniunea Europeană însemnă ridicarea barierelor vamale pentru investitotii de peste ocean, posibilitatea de a participa la achiziţii publice în Europa. "Pentru ei este o a doua piaţă după SUA. Şi chiar putem bloca acordul de liber schimb. Separat, fiecare ţară, nu are putere de negociere. Dar în acest context, putem face ceva", a declarat eurodeputatul Sebastian Bodu, pentru Adevărul Europa.

E nevoie de numai 40 de voturi pentru blocaj

„Ne exprimăm speranţa că problema vizelor va fi rezolvată până ce acordul va ajunge în plenul legislatiului european, spre a fi aprobat prin vot. Altfel, nu este exclusă o blocare a votului pe acord in Parlamentul European din partea celor 70 de eurodeputaţi ai celor trei state membre, in conditiile in care numărul minim de eurodeputati care pot forma o minoritate de blocaj este de 40. Sperăm ca ambele probleme de pe agenda comună a UE şi Canadei să îşi găsească în acest fel rezolvarea cât de curând", se arată mai arată în scrisoare.

„22 dintre cele 40 de milioane de europeni care au nevoie de vize pentru a călători în Canada sunt români. Avem peste 200.000 de români stabiliţi în Canada, iar rudele şi prietenii lor fac coadă la Consulatul Canadei din Bucureşti", a mai spus Bodu.

Acesta este al doilea demers din 2011 care vine dinspre Parlamentul European la adresa Canadei şi a modului în care menţine vizele doar pentru trei din cele 27 state membre UE.

PE: Comisia nu a făcut nimic să schimbe atitudinea Canadei

În luna martie, Parlamentul European a acuzat Comisia Europeană şi Consiliul că nu sunt ferme în privinţa eliminării vizelor pentru România, Bulgaria şi Cehia. Un grup de eurodeputaţi au arătat că, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor, Canada a refuzat să facă acest lucru.

Euroaleşii au cerut Comisiei şi Consiliului să mărească presiunea politică asupra Canadei pentru a stabili cea mai apropiată dată posibilă pentru abolirea regimului vizelor pentru cetăţenii cehi, bulgari şi români. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a exprimat solidaritatea PE cu cetăţenii cehi, pentru care, începând din iulie 2009, se aplică obligativitatea vizelor pentru Canada.

Eurodeputaţii au arătat că, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor, Canada a refuzat să facă acest lucru. „Solicităm Comisiei să pună, în loc de acorduri bilaterale, un nou mecanism care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocităţii în domeniul vizelor pentru toate statele membre, garantând, în acelaşi timp, că, în cazul în care o ţară terţă încalcă acest principiu, toate statele membre vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ţării în cauză", se arată în solicitarea deputaţilor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite