UPDATE: HOLCIM, Zürich : Există o pierdere generală de încredere în piaţa de comercializare a permiselor de poluare europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holcim, păgubit de hackeri cu 15 milioane de euro
Holcim, păgubit de hackeri cu 15 milioane de euro

Uniunea Europeană a închis piaţa de permise de emisii în urma unui furt informatic de certificate de poluare. Poliţia greacă care a detectate ultimele tranzacţii de credite pentru limitarea noxelor a declarat că frauda ar fi fost "operată" din România.

Poliţia elenă a identificat între 8 şi 10 adrese de internet folosite de hackeri pentru a ataca registrul naţional al Greciei pentru drepturile comercializării de carbon. "Am localizat adresele din România. Interpolul a fost notificat, a spus săptămâna aceasta un oficial grec care a refuzat să îşi dezvăluie identitatea,  conform agenţiilor de presă din Bruxelles EurActiv şi Reuters. 

Contactat de Adevărul Europa, purtătorul de cuvânt al Holcim Elveţia (baza principală a corporaţiei producătoare de ciment), Peter Gysel a spus că este prea devreme să ceară daune statului român sau să considere această opţiune. "Este evident că există o pierdere generală de încredere în piaţa de comercializare a permiselor de poluare europene, din moment ce Comisia Europeană a închis acest spaţiu. Nu avem însă un termen limită până la care ar trebui să ne pronunţăm în vederea unei cereri către statul român de rambursare financiară. Nu facem declaraţii până nu se închide investigaţia,” a spus Gysel. 

Piaţa "Mickey Mouse" de tranzacţionare

Un comerciant european a reproşat Comisei  Europeane problemele care au apărut in schema de tranzacţionare de certificate CO2, pe care a numit-o  "Mickey Mouse", a scris publicaţia The Guardian pe 21 ianuarie. "Aceasta este o greşeală gravă din partea Comisiei Europene. Unii comercianţi şi-au pierdut o mulţime de bani de azi.. Daca vreau o piaţă Mickey Mouse, voi merge la Disneyland", a spus un comerciant, relatează The Guardian. 

Citeşte mai multe aici: Joaca de-a Mickey Mouse

Comisia este deja în curs de foc peste o anchetă de fraudă complet separate, că a închis părţi ale schemei UE de comercializare a emisiilor, care este văzut de mulţi ca fiind crucial pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cinci state deja au luat măsuri anti-fraudă

Restul statelor membre au protejat mai bine spaţiul cibernetic de comercializare al permiselor de poluare, din moment ce frauda cea mai gravă s-a înregistrat în România.  Furturi s-au înregistrat şi în alte ţări, însă Comisia Europeană a anunţat astăzi că Franţa, Olanda, Germania, Slovacia şi Marea Britania îşi pot reîncepe activitatea, din moment ce rapoartele privind măsurile luate împotriva fraudei au fost satisfăcătoare. Comisia Europeană nu poate ajuta România să îşi securizeze acest spaţiu de tranzacţionare. Ea aşteaptă, însă, raportul final cu vedere la progresul făcut de statul român în ceea ce priveşte securitatea pieţei de comercializare a permiselor de poluare europene.

image

Sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS) a suferit pagube mari (sus)

Creditele ETS de control al emisiilor

ETS este cel mai important instrument al Uniunii Europene în combaterea schimbărilor climatice. Prin el se controlează şi sunt impuse limite emisiilor de CO2 pentru a reduce efectul de seră din atmosferă. ETS verifică peste 11. 000 de staţii industriale din 30 de ţări.

Prin sistemul ETS, centralele electrice primesc credite pentru a-şi limita emisiile de CO2. Fiecare credit are un anumit număr prin care este identificat. Fiecare companie are o ţintă de atins în emisiile de CO2. Distribuţia de credite nu se face, însă, matematic, nu este repartizată egal.

Companiile trebuie, în mod legal, să îndeplinească criteriile de emisii de CO2. Unele reuşesc, altele nu. Acestea din urmă sunt sancţionate cu 100 de euro pe tonă de CO2. La sfârşitul fiecărui an, companiile trebuie să aibă suficiente credite pentru a îndeplini condiţiile legale. Cele care deja  le-au îndeplinit, pot transfera creditele lor ETS nefolosite către alte companii, tranzacţie în urma căreia primesc 15 euro pe tonă de CO2.

Distribuite electronic

Fondurile UE (EUA) din sistemul ETS sunt distribuite în mod electronic societăţilor commerciale şi generatorilor de poluare din cadrul sistemului UE de comercializare a emisiilor prin intermediul unor aşa numite "registre naţionale". Potrivit anchetatorilor, hackerii au intrat în acest sistem electronic de transfer, ceea ce a cauzat pierderea de certificate în valoare de aproape 20 de milioane de euro.

Furt electronic

În luna noiembrie a anului trecut, "persoane necunoscute" au sustras 1,6 milioane de certificate CO2 din conturile de certificate de emisii dioxid de carbon deţinute de Holcim România la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră.

Cele mai mari pagube din UE

Holcim, unul dintre cei mai mari producători de ciment, betoane, agregate şi lianţi hidraulici, a suferit pagube de circa 15 milioane euro. Aceste 1,6 milioane de credite ETS au ajuns într-un final, după tranzacţionarea pe piaţă, la Grecia.

Află părerea unui expert UE: România ar trebui să suporte daune pentru fraudele hackerilor cu permisele de poluare

Piaţa îşi revine, încet-încet

Comisia Europeană  aşteaptă ca săptămâna aceasta să primească mai multe rapoarte ale ţărilor membre cu privire la măsurile pe care acestea le-au luat pentru a combate frauda. "Există nişte registre naţionale care însă nu ne vor prezenta rapoartele prea curând," a precizat Comisia Europeană (CE).  În ceea ce priveşte registrele care îndeplinesc deja toate condiţiile necesare impuse de CE, acestea îşi vor putea relua activităţile începând cu a doua parte a săptămânii acesteia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite